Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvar finns bara skuggan av ett samarbete. Det kommer att ta tid att väcka det till liv igen.

Ju längre fram i mandatperioden, desto suddigare blir de rödgrönas reformambitioner. Inte ens någon gemensam vårbudgetmotion syns i korten. Med det behov som dessa tre partier har att gruppera om internt vore det konstigt om de skulle lova mer än vad de gör.

Annons
Sista budgeten med gänget? Mikaela Valtersson (MP), Thomas Östros (S) och Ulla Andersson (V) presenterade de rödgrönas skuggbudget i går. foto: scanpix

I går presenterade den rödgröna oppositionen sin gemensamma budgetmotion. Det var idel glada miner och skojfriska tag i riksdagens presscenter, men de tre talespersonerna stod lite längre från varandra än de gjorde före valdagen.

Thomas Östros, som hade varit social-demokratisk finansminister nu om alliansen förlorat makten, log av och till lite överseende när Vänsterpartiets Ulla Andersson lade ut texten om de gemensamma för-slagen. Mikaela Valtersson, ett tungt namn i spekulationerna om nytt kvinnligt språkrör, hade inga problem med att förtydliga den klyfta i synen på försäljning av statliga bolag som finns i trion.

I sak är den budget som de rödgröna ställer mot regeringens redan känd. Det är den politik som de gick till val på, framförhandlad i den ekonomiska vår-motionen och den gemensamma regeringsplattformen. Men skarpa konturer och reda siffror finns bara för 2011. De reform-ambitioner som pekats ut längre fram under mandatperioden blir suddigare för var dag som går, för inget är så bedagat som ett samarbete byggt på uttjänta förutsättningar.

Thomas Östros var tydlig med att går-dagens gemensamma motion markerade slutet på valrörelsen snarare än början på något nytt. De tre partierna låter alltså riksdagen ta ställning till den ekonomiska politik som svenska folket gjort tummen ned för.

Det krävs av Sverigedemokraterna, som sagt att de ska presentera en egen budgetmotion, ändrar sig och röstar för de rödgrönas politik för att alliansens budget ska falla. Särskilt troligt förefaller det inte, även om man aldrig kan lita på att Sverigedemokraterna står vid sitt ord förrän rösterna är avlagda i kammaren.

Med tanke på de behov som de tre par-tierna har av att formera om sig och bygga på den egna politiken vore det konstigt om de lovade mer än de gör. Någon gemensam vårmotion ligger inte i korten. Inget av partierna utesluter något i fråga om gemensam opposition, men under mandatperiodens första del lär det knappast bli något lagarbete att tala om.

Ett tydligt exempel på det begränsade intresset av att gå vidare med gemensam politik är att partierna hänvisar till brist på resurser för att kunna utreda frågan om en skatt på förmögna – den som skulle börja inbringa pengar till statskassan redan 2012.

Trion skyller på att det måste vara de som sitter i regering som utreder frågan och att alliansen inte kommer att göra det. Men det handlar så klart om att kliva till-baka från gemensamma positioner som inte är ett måste.

På den rödgröna webbsajten stod inte ett ord att läsa i förväg om att trion har en gemensam budgetmotion. Först i efterhand dök det upp en pliktskyldig blänkare. Då hade dessförinnan inget hänt på sajten sedan valet.

Även i de officiella rödgröna kanalerna i de sociala medierna är samarbetet försatt i djupaste dvala. Kvar finns bara skuggan av ett samarbete. Det kommer att ta tid att väcka det till liv igen.

Frågan är bara om viljan att göra det är tillräckligt stark i partierna.

Mer läsning

Annons