Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget får pröva sig fram

Landstinget beslöt, som framgått på nyhetsplats, att komplettera ersättningsmodellen till vårdcentralerna med två nya ersättningsvariabler.

Annons

Det handlar om ställda diagnoser och förväntat vårdbehov i befolkningen. Det visade sig inte räcka med att bara ta hänsyn till patienternas ålder. Vårdcentraler i belastade områden fick för låg ersättning.

Oppositionen hade tidigare tagit upp den här kritiken, och var därför i stort med på förändringarna. Tillgängligheten skall ökas genom hot om avdrag på ersättningen. Här ville oppositionen även erbjuda morötter för dem som lyckas väl.

Det är bra att landstingsmajoriteten har lyssnat på kritiken och försökt förfina ersättningsmodellen. I dagens modell med fri etablering och vårdval för patienterna blir resursfördelningen landstingets viktigaste styrmedel för att uppnå en god och jämlik vård. Då är det en fördel om förändringarna till största delen kan genomföras i bred politiskt enighet.

Den perfekta modellen finns inte. När skattebetalarna står för huvuddelen av notan blir det inte en vanlig marknad där utbud och efterfrågan styr. Betalning per besök riskerar att öka kostnaderna genom onödig behandling, medan ersättning per listad patient kan leda till att vårdcentralerna undviker dyr och återkommande behandling. Därför får landstinget fortsätta att pröva sig fram och förändra ersättningen om också dagens system visar sig ha brister.

Mer läsning

Annons