Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt hundar vara hundar

Tydligen räcker det inte med att vi klär ut våra hundar till människor längre. Nu ska vi tvinga dem att vara med i dokusåpor också. Som hundägare och dotter till en veterinär kan jag inte bli annat än förbannad.

Annons

Nyligen sände SVT första avsnittet av Huset fullt av hundar. Programmet, som utspelade sig utanför Västerås, gick ut på att en familj fick ta hem sex olika hundar. När dagarna gick skulle de sedan rösta ut hundarna ur huset och när veckan var slut återstod bara fox-terriern Bärry som därmed valdes in i den lilla familjen.

Det är positivt att man gör ett program med omplaceringshundar, på så sätt kanske fler blir inspirerade till att ta emot vuxna hundar som behöver ett nytt hem i stället för att ställa sig på kö för en valp.

Det är också bra att man visar på olika aktiviteter som man kan göra med en hund. Däremot är det synd att allt detta sker på ett onaturligt sätt. Varför åker inte familjen hem till de olika hundarna för att lära känna dem en och en i en naturlig miljö? Varför försöker de lära hundarna att springa efter en frisbee i ett ridhus där de aldrig har varit förut samtidigt som resten av flocken springer runt och leker?

Det värsta av allt är att familjen tror att de lär känna hundarna under veckan fast de egentligen bara träffar dem under omständigheter då hundarnas verkliga personligheter och sinnelag aldrig hinner visa sig.

En hund kan till skillnad från en människa inte tacka ja eller nej till att medverka. Därför är det fel att göra en dokusåpa med hundar. Detta illustrerar det underliggande problemet, nämligen att vi tror att hundar är människor. TV4:s Kalla Fakta visade i torsdags på precis samma fenomen. Det handlade bland annat om ifall det är värdigt för en hund att sitta i rullstol.

Svaret är nej. Hundar kan inte ha mentala coacher som lär dem att leva med sina nya förutsättningar. Hundar vill inte sitta i rullstolar. Hundar blir inte glada av fina kläder och vill inte vara med i dokusåpor. Hundar är hundar och vill leva hundliv.

Mer läsning

Annons