Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Legalisera inga fler droger

Drogliberalerna vädrar morgonluft, men det finns goda skäl att fortsätta med en restriktiv narkotikapolitik.

Annons

Cannabis är lagligt i Colorado och kan komma att legaliseras i Washington. President Obama har sagt att han rökt marijuana i sin ungdom och ser bruket som en dålig vana, ungefär som cigaretter.

Jo, den förhärskande synen på cannabis ifrågasätts alltmer och utvecklingen verkar onekligen gå åt ett mer drogliberalt håll. Men hugade köpmän här i landet kommer knappast att behöva röja i hyllorna för att ge plats åt cannabisprodukter.

Det är bara en liten del av det politiska Sverige som förespråkar att cannabispreparat som hasch ska legaliseras och det är ungdomarna i Centerpartiets ungdomsförbund och Liberala ungdomsförbundet.

Ungdomsförbund har, och ska ha, radikalare åsikter än moderpartierna. Intressanta och ibland udda frågor drivs ofta med en frejdig fräschör. Synen på cannabis torde dock ha fått partiledningarna att bekymrade rynka pannan. Luf tog ställning för en legalisering 2011, en ståndpunkt som går helt på tvärs med Folkpartiets. Till partiledningens lycka har man inte gjort så mycket väsen av sig i frågan.

För Centerpartiets del kommer ungdomsförbundets ställningstagande olägligt. Det är valår och partiet ligger risigt till i opinionsundersökningarna. Knarkliberala ställningstaganden kan åter sätta strålkastarljuset på partiets märkliga utveckling. Från att ha varit ett parti med landsbygdsfrågor och miljö i fokus har det gått mot en ultraliberalism som skulle ha omfattat partistrategiska kamikazefrågor som månggifte, fri invandring och slopad skolplikt om inte partistyrelsen i mars skrotat förslaget till idéprogram, uteslutit en del frågor och skrivit om andra till närmast meningslös abstraktion.

Att förespråka legalisering av cannabis är ett potentiellt röstsänke och man kan tänka sig att Centerpartiets strateger tar sig för pannan när de ser och hör ungdomsförbundets duktiga ordförande Hanna Wagenius vältaligt driva frågan, senast i tv-rutan för en tid sedan. Moderpartiet har också meddelat att man inte delar ungdomsförbundets åsikt utan vill fortsätta med den restriktiva narkotikapolitik vi har i dag.

Frågan om att släppa hasch fritt bottnar i synen på vilket samhälle vi vill ha. Den svenska välfärden vilar på offentliga transfereringar av gemensamma medel som bland annat ska gå till att främja folkhälsan. Det vore synnerligen kontraproduktivt att tillåta fler droger än alkohol och tobak. Det finns ett samband mellan trasiga människor, tråkiga livssituationer och missbruk av narkotika som hasch.

Mer läsning

Annons