Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO liksom Socialdemokraterna har visat på en enorm ovilja att minska sitt samarbete.

Valbereningens förslag till ny LO-ordförande är problematiskt för en partipolitiskt heterogen medlemskår.

Annons
LO. Karl-Petter Thorwaldsson, i dag ombudsman på IF-metall tillika ordförande för bildningsförbundet ABF, föreslås av valberedningen bli ny ordförande för LO.

Under fredagseftermiddagen presenterade LO:s valberedning sitt förslag till ny LO-ordförande. Valet föll på Karl-Petter Thorwaldsson. Liksom Socialdemokraternas nye ordförande Stefan Löfvén har Thorwaldsson sin bakgrund inom fackförbundet IF-metall. Han är även knuten till Socialdemokraterna på så sätt att han under fem år på 1990-talet var ordförande för dess ungdomsförbund SSU. Det är inte oproblematiskt att LO:s föreslagna ordförande kommer från samma fackförbund som S ordförande då det skulle kunna medföra jäv. Det är inte heller en fördel att han har en bakgrund inom SSU.

I valrörelsen 2010 fick LO kritik för att organisationen förde en affischkampanj i vilken Alliansens företrädare hängdes ut upp och ned i kalla färger i busskurer runtom i landet. Denna kampanj följdes sedan upp av affischer där LO-medlemmar, rättvända i varma färger, förklarade hur S skulle rädda Sverige från bourgeoisiens förtryck. Utöver för att föra en ful kampanj kritiserades LO för att inte representera sin medlemskår korrekt.

Tidigare har S haft ett massivt stöd bland LO:s medlemmar. Numera röstar dock omkring hälften av LO-medlemmarna blått. I mars presenterades även siffror i tidningen Arbetet som påvisade att endast 33 procent av LO-medlemmarna är positiva till ett ensidigt fackligt stöd till S.

Samtidigt har representanter för partiet uttalat att de vill se ett fortsatt starkt samarbete mellan S och LO. Något som ser ut att bli fallet om LO:s valberedning får igenom sin vilja.

Att medlemstalen i LO har rasat de senaste åren beskyller organisationens nuvarande ordförande Wanja Lundby-Wedin med flera ofta på den ökning i avgiften för A-kassemedlemskap som regeringen drev igenom efter valet 2006. Sannolikt har detta varit en bidragande faktor i medlemsraset, men knappast den enda orsaken till det.

LO liksom S har visat på en enorm ovilja att minska sitt samarbete. Så sent som 2010 skänkte organisationen 16,7 miljoner kronor i stöd till Socialdemokraterna. Att medlemmar som röstar på andra partier än Socialdemokraterna då väljer att avsluta sitt medlemskap är inte speciellt konstigt då ett medlemskap i LO än i dag i praktiken utgör ett ekonomiskt stöd till den svenska socialdemokratin.

LO:s nya styrelse kommer att väljas på en kongress i slutet av månaden. Det resterande förslaget till styrelse kommer av valberedningen att presenteras inom kort. Under fredagen presenterades även förslaget till förste vice ordförande, Tobias Baudin. Han har en bakgrund inom fackförbundet Kommunal och har även han varit aktiv inom socialdemokratin, som ledamot i kommunfullmäktige. Även Baudin kandiderar dock till posten som ordförande för LO och beskrevs senast förra veckan som favorittippad. I en intervju i torsdags förklarade han att han ser en socialdemokratisk regering som ett mål, men att LO även måste kunna samarbeta med andra partier. Han hävdade att medlemmarnas mål kanske inte stämmer överens med den politik som S för.

Om LO ska vara attraktivt för en parti-politiskt alltmer heterogen väljarkår i framtiden måste detta resonemang få spridning bland fler representanter för både LO och Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons