Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M:s taktikspel om försvaret

Fel att mucka gräl om försvaret.

Annons
Omstridd presentation. Ordföranden Cecilia Widegren (M) angrep Socialdemokraterna när hon presenterade Försvarsberedningen. Foto: Bertil Ericson/TT

Så kom då Försvars- beredningens rapport. Tidigare har ansvariga undvikit att ta ställning med hän- visning till beredningen när Ryssland, försvagad försvar eller ökad osäkerhet har diskuterats.

Försvarsberedningar har genom åren varit ett sätt för partierna har lite utanför de dagspolitiska konflikterna diskutera säkerhetspolitik. Det har gjort det lättare att försöka enas om gemensam bild av omvärlden och vad det får för konsekvenser för det svenska försvaret.

Kanske var det ett misstag att låta Försvars-beredningen lägga sitt förslag bara några månader före ett riksdagsval. Nu passade ordförande Cecilia Widegren (M) på att angripa Socialdemokraterna på den presskonferens där bara hon framträdde för att presentera beredningens rapport.

Inte vidare snyggt eller konstruktivt. Den som verk- ligen vill ha en uppgörelse bör undvika offentliga och osportsliga attacker.

För egentligen är de borgerliga partierna och Socialdemokraterna överens om det mesta. Enligt Allan Widman (FP) 99,2 procent!

Det handlar om sådant som fler Gripenplan och ytterligare en ubåt. En luftvärnsbataljon tillförs och mer pengar ska gå till militärövningar. Mer övning och incidentberedskap på Gotland. Mer samarbete med andra länder och organisationer, såsom Norden, EU, FN och Nato.

Det handlar tveklöst om ett nödvändigt trendbrott. För första gången på många år är en bred majoritet överens om att försvaret behöver förstärkas och att vårt närområde har blivit mer oroligt och hotfullt.

Sedan finns ändå en risk att satsningarna, som experten Karlis Neretnieks hävdar, kommer för sent. Vi får verkligen hoppas att krisen inte kommer de närmaste åren. Annars kan det bli som under andra världskriget, där Sverige var väl rustat i slutet, men sämre rustat när hotet var som störst.

Det är svårt att hänga med i De nya Moderaternas alla svängar. Moderaterna var traditionellt försvarets bästa vän. Men De Nya Moderaterna gjorde en poäng av att förespråka besparingar och att hålla försvaret kort.

De senaste månaderna har Moderaterna tänkt om, påverkade av den alltmer hotfulla utvecklingen i Ukraina. Det var bra och välkommet.

Men i stället för att söka breda lösningar om för- svaret söker Moderaterna strid med Socialdemokraterna. Regeringen kom med ett eget utspel nyligen, som försvårade möjligheterna att enas i Försvarsberedningen.

I ett oroligt läge borde det vara bättre att söka samförstånd än att mucka gräl om försvaret. Det går tyvärr inte att frigöra sig från misstanken att Moderaterna, i ett besvärligt opinionsläge, alltför mycket har satt taktiken i högsätet.

Mer läsning

Annons