Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makten främst för De gröna

Alltjämt otydliga besked om vad som väntar vid en rödgrön valseger.

Annons
Strävar uppåt. Miljöpartiet vill vara med och styra, men kan maktballongen spricka? Foto: VLT:s arkiv

Det kan löna sig på valdagen att mörka om vad som händer efter en rödgrön valseger. Men för de som ser längre än till själva valet kan det löna sig att ge besked. Annars kan besvikelsen bli så mycket större efter valet.

Miljöpartiet verkar vilja ha det som i Finland. Det ska alltid vara majoritetsstyre och något parti (i Sverige Miljöpartiet) ska alltid vara med i regeringen.

Det är i alla fall en rimlig tolkning av beskedet på nyhetsplats från Miljöpartiet i Västerås. De lämnar inga besked om vilka som ska styra, men är öppna för samarbete med flera partier. Målet ska vara en majoritetskoalition, med stort inflytande för Miljöpartiet.

Miljöpartiet vill maximera sitt inflytande. Då är en sådan modell tilltalande. Miljöpartiets medverkan krävs för att det ska bli majoritet, och då kan partiet spela ut andra mot varandra för att öka den egna makten.

Det visar åter vilken förändring Miljöpartiet har genomgått. Partiet bildades mycket som en protest mot makten och de makt-havande. Nu verkar De gröna snarast vilja etablera sig som Maktpartiet, det som alltid är med och styr.

Just nu ser modellen med få och vaga besked ut att gå bra för de rödgröna. I helgens Sifomätning ökade avståndet mellan blocken ytterligare.

De rödgröna har en klar egen majoritet trots att Sverigedemokraterna fortsatt har höga siffror. Det ser minst sagt kärvt ut för regeringen, allra värst för det redan hårt prövade Centerpartiet.

Det kan därför te sig lockande för Socialdemokraterna och Miljöpartiet att fortsätta som förut. De kritiserar regeringen och lägger egna förslag. Men gemensamma förslag är få, flera knäck- frågor lämnas till efter valet.

Visst kan det löna sig för oppositionspartier att vara vaga, i synnerhet mot en regering som har suttit länge. Många väljare vill ha förändring och kan rösta på ett brett smörgåsbord av åsikter i oppositionen.

Men efter en valseger måste det kompro- missas. Resultatet kan bli en chock för många väljare och snabbt undergräva förtroendet för den nya regeringen.

Här har oppositions- partier en besvärlig avvägning. Otydlighet före valet kan ge fler röster, men större besvikelse och ilska efteråt. Större tydlighet kan ge förlorade röster, men ökad trovärdighet efter en, om än knappare, valseger.

Inför förra valet valde de rödgröna att vara tydliga i sitt samarbete. Det gick dåligt, så den här gången är de desto otydligare.

Men ju klarare deras ledning i mätningarna är, desto starkare skäl att låta väljarna veta mer om vad som väntar.

Mer läsning

Annons