Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria var motiverad, hon ville studera – och hon gick i mål. Men allt hon fick var en stängd dörr.

Det är något som är galet när studenter som har toppbetyg i alla ämnen inte kommer in på sina drömutbildningar – bara för att antagningsreglerna har ändrats. Har man toppbetyg så har man väl?

Annons
Ett riktigt hundgöra. För att få studera till veterinär måste man ha toppbetyg.

Det har varit mycket prat om skolan det senaste halvåret. Det har pratats om den nya skollagen, en ny betygsskala och en reformerad, bättre lärarutbildning.

Pannor har lagts i djupa, bekymrade veck när resultaten i grundskolan kommer på tal. De är inte bra. Alldeles för många går ut nian utan godkänt betyg i ett eller fler av kärnämnena. Bristande kunskaper spiller över på gymnasiet. Det individuella programmet, som skulle fungera som ett uppsamlingsheat för elever som inte kom in på de nationella utbildningarna blev i stället ett av landets största.

En del elever har ett mål utstakat tidigt och vet precis vad de vill bli ”när de blir stora”. De pluggar ofta hårt och får bra betyg. Det brukar sällan vara svårt för dem att komma in på drömutbildningen efter gymnasiet.

Men de som inte vet vad de vill bli, alternativt vet men inte har betyg som räcker till? För en del blir det att tänka om. Plugga något annat, bli något annat. Andra kan göra som Maria som Dagens Nyheter berättade om i går. Hon läste upp sina gymnasiebetyg på komvux för att kunna komma in på sin drömutbildning.

Maria har länge drömt om att få bli läkare eller veterinär och hon jobbade hårt för att läsa upp sina gymnasiebetyg till max-poängen 20,0.

Nu, när hon efter tre års slit på komvux äntligen nått sitt mål, kommer hon ändå inte in. Nya antagningsregler till högskolan gör att hennes betyg inte räcker – trots att hon faktiskt har toppbetyg i alla ämnen. Det går inte att få bättre betyg enligt de regler som fanns när hon började plugga.

När det blev känt att de nya reglerna kunde slå så här konstigt hette det från utbildningsdepartementet att ”det bara skulle drabba ett fåtal”. Enligt Verket för högskoleservice handlar det om nästan 5 800 studenter som stängs ute från populära utbildningar, exempelvis till läkare, jurister, civilekonomer och veterinärer. 5 800! Det är inget fåtal!

De nya antagningsreglerna säger att man kan få extrapoäng om man läst vissa meriterande kurser och alltså få upp till 22,5 poäng i stället – om man har gymnasie-betyg från 2003 och framåt, vill säga.

Reformen infördes för att uppmuntra så kallad direktövergång från gymnasiet till högre studier. De som börjar gymnasiet till hösten har således möjlighet att skaffa sig extrapoäng tills den dag de ska plugga vidare på universitet och högskola.

Maria har inga sådana meriterande kurser, har inte heller haft möjligheten att läsa några och hennes betyg är från före 2003. Dörren till läkar- och veterinärutbildningarna är därmed stängd.

De nya reglerna stänger inte bara dörren för Maria (och de nästan 5 800 andra i samma situation). De tar också effektivt död på den motivation och studievilja som lärare och skolpolitiker efterlyser. Maria var motiverad, hon ville studera – och hon gick i mål. Men allt hon fick var en stängd dörr.

Med bra betyg kan du bli vad som helst, sägs det. Ja, under förutsättning att inte betygssystemen ändras medan du pluggar.

Med bra betyg kan du bli vad du vill. Ja, under förutsättning att du bestämmer dig för du vad vill bli redan när du börjar gymnasiet.

Det är rena snurren.

Mer läsning

Annons