Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadsoro och åtstramningar i land efter land har gjort att ekonomini Euroland knappt har styrfart.

Massmorden i Norge berörde oss mest detta dramatiska år. Men på lång sikt betyder omvälvningarna i arabvärlden och den förändrade ekonomiska balansen i världen mycket mer. Det förr så dominerande Europa faller tillbaka och blev 2011 mer ett hot än ett löfte för resten av världen.

Annons
Ett land i sorg. Den norske statsministern Jens Stoltenberg talar vid minnesceremonin efter terrorangreppen i Utöya och i Oslo.foto: scanpix

Enligt en opinionsmätning gjorde massmorden i Norge i somras starkast intryck. Därefter följde arabiska våren, tsunamin i Japan och eurokrisen.

Det är inte konstigt att främst morden på Utöya berörde så starkt. Norge är så likt Sverige. Många många svenskar har sänt sina barn eller själva deltagit på ungdomsläger och kan med skräck föreställa sig hur det vore om en massmördare med automat-vapen dök upp på lägerplatsen.

Näthatet och högerextremismen finns också här. Den lugna och värdiga reaktionen i Norge efter att terroristen Anders Behring Breivik hade slagit till väckte respekt.

Andra händelser hade dock större betydelse och drabbade fler. Norge var aldrig skakat i sina grundvalar.

I arabvärlden föll regimerna i Tunisien och Egypten efter inhemska folkliga protester.I Libyen föll Gaddafiregimen efter att Nato hade kommit upprorsrörelser till hjälp, där även svenska flygplan deltog.

I flera andra arabländer fanns krav på mer demokrati och öppenhet. Den syriska regimen har brutalt slagit ned protester. Tusentals människor har av allt att döma dödats. Men protesterna har fortsatt och regimen vacklar. Omvälvningarna är inte slut.

Nu gäller det att förändringarna befäster öppenhet och demokrati. Då är valframgångarna i flera länder för islamistiska partier oroande. Det är nu stöd till demokratiutveckling i länder där regimerna har fallit behövs för att befästa de demokratiska framgångarna.

I jordbävningen och den efterföljande tsunamin i Japan dog eller saknas närmare 20 000 människor.

Det har även varit ett besvärligt år för USA och för president Obama. Han vann respekti USA när terroristledaren Osama bin Laden dödades. Ekonomin fortsätter att ställa till bekymmer med hög arbetslöshet, stort budgetunderskott och växandestatsskuld.

USA:s politiska system har tidvis gått i baklås. Politikerna har inte kunnat enas om tydliga åtgärder mot underskotten. Oroande är även att miljöfrågorna har förlorat politisk tyngd i USA, vilket försvårar möjlig-heterna att enas internationellt om åtgärder mot utsläppen av växthusgaserna.

Eurokrisen påverkade oss mest direkt. Marknadsoron och åtstramningar i land efter land har gjort att ekonomin i Euroland knappt har styrfart. Det minskar efterfrågan på svenska varor och sprider pessimism bland svenska konsumenter. En lovande ekonomisk utveckling här hemma har därför stannat av.

EU centralt och de euroländernas regeringar är fast beslutna att rädda den gemensamma valutan. Men än är faran inte över, Tyskland behöver backa och centralbanken ECB få agera mer kraftfullt.

Ett tidens tecken är att euroländerna genom IMF har bett om hjälp inte bara av USA utan också av växande ekonomier som Kina, Indien eller Brasilien. Det visar tydligt hur Europas betydelse och inflytande i världsekonomin minskar. Sverige behöver bredda de ekonomiska kontakterna

VLT önskar läsare och annonsörer ett Gott Nytt År.

Mer läsning

Annons