Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson har lett Centern i tre val och är med tio år den partiledare som har suttit längst.

Centerpartiet måste förnya sig enligt Maud Olofsson. Frågan är dock om det även borde gälla partiledaren.

Annons
Förnya vidare. Centerledaren Maud Olofsson vill lära av misslyckanden och fortsätta förnya partiet.foto: scanpix

Centerpartiet har sin kommunkonferens den här helgen. De samlingarna är ett tillfälle för de ledande i partierna att trimma argumenten och mer informellt diskutera den framtida inriktningen.

Centerpartisterna har också en hel del bekymmer. Partiets valresultat på 6,6 procent var det tredje sämsta sedan 1917. Främst förlorade Centern röster i de traditionella styrkebältena i mindre orter. Där-emot gick det bättre i Stockholmsområdet.

Det mesta tyder dessutom på att Centern fick en hel del taktikröster av allmänt borgerliga väljare för att säkert rädda partiet kvar i riksdagen. Det var särskilt markerat just i Stockholmsområdet, där Centerpartiet fick nästan dubbelt så hög röstandel i riksdagsvalet.

Valanalysgruppen erkänner att Centerpartiet gjorde ett dåligt val och menar att det har varit svårt att hävda sig som ett mindre parti i den borgerliga Alliansen. Samtidigt vill dock Analysgruppen fortsätta på den inslagna vägen och bli ett mer uttalat frihetligt parti och få bort stämpeln som ett intresseparti för landsbygden.

Framgångarna i Stockholm och bland yngre väljare lyfts som exempel på att det nya mer marknadsliberala Centerpartiet har framtiden för sig. Många medlemmar är dock äldre och är skeptiska till kursändringen, men det ses som ett övergående problem snarare än som ett verkligt hot.

Eftersom den nya frihetliga och storstadsinriktade Centern har varit väl företrädd i Analysgruppen är inte slutsatserna särskilt förvånande. Ordföranden Annie Johansson nämns som partiledarämne och har backats upp av borgerliga opinionsbildare som tycker att de Nya Moderaterna är för försiktiga och mitteninriktade.

Centerpartiet har skakat av sig bilden som opålitligt i det borgerliga samarbetet. Det är nog en förklaring till taktikrösterna och kan ge utrymme för att i framtiden växa på främst Moderaternas bekostnad. Redan under förra mandatperioden fanns spekulationer om att Maud Olofsson och Centern ville göra en ”Gösta Bohman” genom att som regeringsparti profilera sig med tydliga högerståndpunkter.

Analysgruppen pekar på att Centerpartiet behöver vara samhällskritiskt även i regeringsställning och att det har varit svårt att förklara regeringskompromisser om kärnkraft och FRA-lag. Den avvisar valsamverkan med andra partier, men vill utveckla samarbetet med liberala partier i andra länder.

Det verkar vara att gå över ån efter vatten. Det vore då mer naturligt att utveckla samarbetet med Folkpartiet, det andra liberala partiet i Sverige. Om Centerpartiet dessutom omvandlas till mer av ett stads-liberalt parti framstår det än mer som en onödig dubblering med två liberala partier.

Maud Olofsson talade om att Centern behöver förnya sig. Hon har lett Centerni tre val och är med sina tio år den parti-ledare som har suttit längst. Därför ligger det nära till hands att också väcka frågan om förnyelse på partiledarposten.

Miljöminister Andreas Carlgren visade nyligen ofrivilligt hur svårt det är med ett konsekvent budskap. Centern vill stå på människors sida mot byråkratin och centralmakten. Men inte desto mindre är Carlgren beredd att slopa det kommunala vetot för att bygga vindkraftverk även när det lokala motståndet är starkt.

Mer läsning

Annons