Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Megaval gav megaförlust

500 miljoner indiska väljare visar att demokratin fungerar.

Annons
Vinnaren. En affisch visar Indiens blivande premiär- minister Narendra Modi, som vann en jordskredsseger i valet. Foto: Rajanish Kakade/ AP Photo/TT

Högt valdeltagande i värl-dens största demokrati visade att en majoritet av de indiska väljarna hade fått nog av det styrande Kongresspartiet och familjen Nehru/Gandhi. Men nu måste de segrande hindunationalisterna BJP visa att de förmår få fart på ekonomin och undvika övertramp mot minoriteter. Annars väntar besvikelser och djupnande konflikter i ett land med flera religioner, språk och kulturer.

Runt 67 procent, två tredjedelar och över 500 miljoner, röstade i det indiska valet. Det är en imponerande siffra, bättre än i USA:s presidentval och vad vi kan vänta i det stundande EU-valet.

De indiska väljarna visade att de, trots brister som korruption, värderar demokratin och möjligheten att rösta bort de makthavande. Det har hänt förut, men den här gången var det i mandat räknat en jordskredsseger.

Hindunationalistiska BJP ser ut att med över 273 mandat få egen majoritet i det indiska parlamentet med 543 platser. Dessutom tillkommer mandat för partier allierade till BJP.

Det tidigare statsbärande Kongresspartiet krossades och ser ut att få runt 50 mandat. Andra vänster-partier misslyckades också.

Indien har ett valsystem med enpersonsvalkretsar. Det gör att valvinden slår mer i mandat än i procentsiffror. BJP:s majoritet i parlamentet är starkare än ställningen bland väljarna.

Det är ändå en imponerande seger. Det har blivit allt svårare för nationella partier. Lokala och regionala partier har tagit fler mandat, vilket har gjort det svårare att bilda handlingskraftiga regeringar. BJP och dess ledare Narenda Modi har vänt den trenden och fått en egen majoritet. Det bör göra det lättare att genomföra reformer.

Det behövs. Indien har en stor och dåligt fungerande byråkrati. Många lever alltjämt i stor fattigdom. Kongresspartiets nederlag beror på att den avgående regeringen inte har förmått få fart på tillväxt och skapa fler arbeten till den stora och alltjämt växande befolkningen.

BJP har två sidor, en lockande och en oroande. Partiet står för mer av ekonomisk liberalism, med krav på avregleringar och ett mer effektivt näringsliv. Modi har pekat på ekonomiska framgångar i den egna delstaten och lovat att lyckas lika bra med landet som helhet.

Den oroande sidan handlar om hindunationalism med misstro mot minoriteter som muslimer och kristna. Där finns kontakter med paramilitära organisationer och anklagelser för våldsdåd mot muslimer.

Indien är ett land med stora skillnader i religion, levnadsstandard, språk. läskunnighet och befolkningsökning. Ekonomin behöver reformeras, men utrymmet för olikheter måste bevaras.

Mer läsning

Annons