Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men möjligheten att vinna ett tredje val i rad ökar om motståndaren inte har en trovärdig statsministerkandidat.

Håkan Juholt satsar på en omstart som partiledare för Socialdemokraterna. Ska den lyckas krävs mer av hållfast politik och tydlig ledning.

Annons
Börjar på nytt. Redan efter ett halvår behöver Håkan Juholt en omstart som ledare för Socialdemokraterna.foto: Scanpix

I går inledde Håkan Juholt en resa i landet för att möta partimedlemmar och väljare. Förra veckans mediestorm om hans ersättningar ser ut att ha satt tydliga spår i opinionen. Enligt Sifos senaste mätning har stödet för Socialdemokraterna minskat kraftigt efter att oklarheterna kring Juholts bidrag för Stockholmsbostaden och reseräkningar blivit kända. Även stödet för Juholt som person ser ut att ha minskat kraftigt.

Nu visade sig bostadsreglerna vara väldigt oklara, vilket ledde till att förundersökningen snabbt lades ned. Det kan tyckas självklart att riksdagen inte bör betala mer än halva kostnaden om bostaden delas med någon annan, men det var inte tydligt utskrivet i reglerna.

Visst borde en riktigt samvetsgrann ledamot ha förstått hur det borde vara och själv tagit upp frågan. Men formellt var tydligen inga fel begångna och riksdagen har, om än väl sent, förtydligat reglerna.

Därför var det inte konstigt att Juholt fick sitta kvar som partiledare. När det inte fanns någon ”rykande pistol” i form av ett tydligt och medvetet fel var det svårt att ta ett så dramatiskt steg som att avsätta partiledaren.

Håkan Juholt själv verkade inte heller självmant vilja ge upp utan ville kämpa vidare. Socialdemokraterna hade svårt att vaska fram en partiledare, Juholt var när han valdes långt ifrån något förstahandsalternativ.

Så det är förståeligt om man drog sig för att åter behöva utse en partiledare. Partiet har också en i grunden berömvärd tradition av tålamod och lojalitet med ledaren.

Men den här gången är det långtifrån riskfritt att låta Juholt fortsätta. Han hade redan innan den här krisen lågt förtroende jämfört med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Problemen har inte bara handlat om misstänkt slarv eller fusk med räkningar. Det har också varit oklarheter i Socialdemokraternas politik och dålig förankring av förslag i det egna partiet.

Juholt hade en svajig kurs om den militära insatsen i Libyen. Socialdemokraternas budgetförslag fick först hård intern kritik och fick ändras efter ytterligare interna diskussioner. Samtidigt med kritiken för räkningarna har det varit oklart hur Juholt först reagerade på ett kontroversiellt förslag från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu (S) om temporära medborgarskap.

Internt har Juholt fått kritik för att låta som en ”vänstersosse”, men i praktiken föra en politik som ligger nära den borgerliga regeringen. Socialdemokraterna har anpassat sig och accepterat avskaffandet av fastighetsskatten, liksom större delen av jobbskatteavdraget och rut-avdraget.

Det är en minst sagt svår uppgift att leda ett parti har varit vant vid att regera och försöker samla 30-45 procent av väljarna. De mer renläriga liksom utsatta människor i mindre orter behöver hållas på gott humör samtidigt som marginalväljarna i de växande storstäderna måste vinnas. Men i längden går det inte att som Juholt ha en retorik som tydligt inte stämmer med de konkreta förslagen. Det blir inte bättre om partiledaren har svårt att ha en väl fungerande stab och tvingas backa från egna utspel.

Vid nästa val har regeringen suttit två mandatperioder och borde vara sårbar. Men möjligheten att vinna ett tredje val i rad ökar om motståndaren inte har en trovärdig statsministerkandidat. Därför kan de stora vinnarna av att Håkan Juholt sitter kvar bli de borgerliga partierna.

Mer läsning

Annons