Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer osäkerhet än förut när riksdagen återsamlas.

Det kan bli några spännande år i politiken, men Sverige har jämförelsevis goda förutsättningar för minoritetsregeringar.

Annons
Vinter för regeringen? Det kan bli dramatiskt i riksdagshuset för den borgerliga minoritetsregeringen.foto: scanpix

Regeringen borde ombildas och Moderaterna bilda en enpartiregering. Koalitionsregeringar bör antingen ha egen majoritet eller upplösas. Det radikala förslaget kom från statsvetarveteranen Olof Ruin på ett SNS-seminarium om minoritetsregerande.

Ruin menar att det är svårt för en koalition att först förhandla internt och sedan göra upp med ytterligare något parti för att få majoritet. För en uppgörelse med ytterligare någon eller några partier betyder nästan alltid att något parti inom gruppen måste ge med sig mer än de andra. Det gör det svårt att kompromissa.

En enpartiregering skulle enligt Ruin ha lättare att göra upp åt olika håll. Därför borde de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna bilda enpartiregeringar om de inte kan skapa en koalition som får egen majoritet.

Det är allt annat än sannolikt att det blir som Ruin föreslog. Den borgerliga Alliansen är väl sammansvetsad. Sedan visar det sig inte så lätt att ta in eller låta något parti lämna regeringen. För vid en sådan ombildning behöver regeringen avgå och då är det inte säkert att avgående statsminister åter får riksdagens förtroende och kan komma tillbaka.

Även om enpartiregeringar ter sig osannolika finns mer osäkerhet än förut när riksdagen i dag återsamlas. Regeringen har förlorat flera omröstningar när de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna har gjort gemensam sak.

Riksdagsordningen och budgetlagen ska ge också en minoritetsregering goda möjligheter att få igenom sin budget. Utgifter och inkomster behandlas samlat. Oppositionspartierna måste presentera ett gemensamt och finansierat motförslag för att ändra i budgetförslaget.

Men i våras upptäcktes ett ”kryphål”. Genom initiativ i riksdagens utskott kan oppositionen stoppa föreslagna skattesänkningar. Det hade kunnat stoppa nästa steg i jobbskatteavdraget.

Regeringen hänvisade till krisen och avstod från jobbskatteavdraget. Däremot föreslår den sänkt restaurangmoms, ett förslag också Miljöpartiet stödjer. Här verkar det som risken att inte få igenom hela budgeten har påverkat regeringens agerande.

På SNS-seminariet diskuterades om utskottsinitiativ som stoppar skattesänkningar är förenliga med dagens budgetregler. Det bryter mot tanken att budgeten ska behandlas som en helhet, men innebär att budgeten förstärks. Utskottsinitiativ om att sänka skatter mer än i budgetförslaget eller att avstå från höjningar ansågs däremot vara direkt otillåtna och borde stoppas av talmannen.

Det visar att läget är trassligt och delikat. Här borde regeringen försöka nå en uppgörelse med Socialdemokraterna om tydliga regler som underlättar för regeringen att få igenom budgeten i sin helhet. Efter valet kan Socialdemokraterna vara i samma läge som den borgerliga regeringen är i dag. Därför borde de också ha intresse att ha en fast budgetordning med brett stöd i riksdagen.

I andra frågor får regeringen acceptera att förlora ibland. Här bör reglerna inte skärpas för att försvåra för oppositionen. I stället får regeringen söka fler uppgörelser och ta ett och annat nederlag med gott humör.

Mer läsning

Annons