Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet gör anspråk på att bli ett stort och ansvarstagande parti. Då får partiet också finna sig i en hårdare granskning.

Regeringsföreträdarna lyckades i partiledardebatten visa hur splittrad oppositionen är.

Annons
Reservlaget. Mikael Damberg fick under partiledardebatten hoppa in för Stefan Löfven, som inte sitter i riksdagen.

Socialdemokraterna fick spela med reservlaget, vilket gjorde riksdagens partiledardebatt mindre intressant än den som nyligen ägde rum i SVT. I det krisläge som Socialdemokraterna befann sig fanns rimliga skäl att utse Stefan Löfven till partiledare och Magdalena Andersson till ekonomisk talesperson. Men nog ter det sig märkligt att detta stora parti inte kunde finna några lämpliga kandidater bland riksdagsledamöterna. Det säger en del om hur djup krisen i partiet var.

När de främsta företrädarna för det största oppositionspartiet inte sitter med förlorar riksdagen sin centrala plats i den politiska debatten, även om den samtidigt har blivit viktigare som beslutsfattande arena. Minoritetsregerandet har stärkt riksdagen, medan Socialdemokraternas ”externrekryteringar” har försvagat den.

Gårdagens partiledardebatt visade främst att oppositionen är splittrad. Partiledarreserven Mikael Damberg (S) är slipad, men fick inget grepp på regeringen. Han angrep regeringen för bristande satsningar mot arbetslöshet och i skolan, men regeringsföreträdarna kunde visa att insatserna inom dessa områden ändå ökar.

Regeringsföreträdarna angrep Socialdemokraterna för skattehöjningar och för att driva bidragspolitik. Här tycks Socialdemokraterna ha förlorat självförtroendet. De drev inte de tydliga skiljelinjer som finns när det gäller sjukförsäkring och a-kassa.

Det var i stället Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som statsminister Fredrik Reinfeldt utsåg till ”dagens sosse”. Åkesson kritiserade regeringen för att a-kassan hade blivit sämre och försvarade ett allmänt och inkomstberoende ersättning.

De andra partierna får se upp. Åkesson utnyttjar tomrum i politiken och låter mer resonabel och realistisk än vad partiets politik egentligen ger teckning för.

Miljöpartiet gör anspråk på att bli ett stort och ansvarstagande parti. Då får partiet också finna sig i den hårdare granskning som det utsattes för i går.

Förslaget att ge skattelättnad till ensamföräldrar kan leda till bidragsfusk och integritetskränkande kontroller. Förslaget att ta bort sjuklöneansvaret för småföretag leder till en märkligt resultat. Ett litet företag som går från tio till elva anställda får sjuklöneansvar för alla elva, medan de med tio anställda inte har något ansvar alls.

Miljöpartiet säger sig värna förnybara energikällor, men ska samtidigt kraftigt höja skatten på den förnybara vattenkraften. Debatten visade att en del arbete återstår för Miljöpartiet att formulera en realistisk och hållbar politik.

Regeringsföreträdarna lyfte fram skillnaderna mellan oppositionspartierna. Sverigedemokraterna vill inga samarbeta med, så de står vid sidan av från början. Vänsterpartiet har valt att profilera sig med krav på stopp för vinster inom välfärdssektorn, något socialdemokraten Mikael Damberg tydligt avvisade.

Miljöpartisten Åsa Romson raljerade över att regeringens budget till en del handlade om att rädda de utsatta småpartierna Kristdemokraterna och Centerpartiet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) visade som svar på stora skillnader mellan Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetmotioner. De hade olika linjer om bland annat bolagsskatt, inkomstskatter och miljöskatter.

Det finns i dag inget realistiskt alternativ till Alliansregeringen. Inte ens Socialdemokraterna och Miljöpartiet är vidare överens.

Mer läsning

Annons