Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP fast förankrat till vänster

Miljöpartiet siktar på att vara med i en S-ledd regering. Men hur går det i valet?

Annons
Vill regera. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin satsar på en ny regering. På helgens kongress antas val- manifestet.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Miljöpartiet hade stora framgångar i EU-valet. Men i två nya opinions- mätningar går De gröna tillbaka. Riksdagsvalet kan bli en kalldusch för i dag segervissa miljöpartister.

I dag börjar Miljöpartiet årliga kongress, som den här gången äger rum i Göteborg. Kongresserna brukar det vara dramatiska, och partiledningen behöva förklara bort något uppseendeväckande beslut.

Utrymmet är i år mindre för debatt och beslut. I stället ägnas tid åt seminarier och föredrag för att utbilda valarbetare. Sedan blir det valkarneval.

Kongressförhandlingarna börjar först efter lunch på lördag, då beslut fattas om valmanifestet. Således mindre utrymme för om-buden att göra uppror och ställa till trassel för partiledningen.

Så nog märks valåret. Det märks också att Miljö-partiet är synnerligen suget på att regera. Det gamla protestpartiet satsar nu på att för första gången få tillsätta ministrar.

Miljöpartiet försöker till och från lansera sig som den tredje kraften i svensk politik. Men i år är bud-skapet tydligt. Det handlar om att byta regering.

Alliansregeringens politik kritiseras och det talas mycket om vad en ny regering ska göra. Och en sådan blir bara möjlig tillsammans med Social- demokraterna.

Det är kanske ofrånkomligt att efter åtta år utanför regeringen gå in för att rösta bort den. De flesta av partiets väljare skulle knappast uppskatta om Miljöpartiet bidrog till att de borgerliga parterna kunde fortsätta att regera.

Men det innebär ett sämre förhandlingsläge om Miljöpartiet inte kan hota med att göra upp med fler partier. Den här gången är det rödgrönt som gäller.

Det kan bli lättare sagt än gjort för socialdemokrater och miljöpartister att komma överens om frågor som försvaret, energi, vilka skatter som ska höjas och om arbetskraftsinvandring.

Eller om vinster i väl-färden, där Miljöpartiet har närmat sig Vänsterpartiet och kräver att alla vinster ska återinvesteras. Något som inte skulle fungera för de många kvinnliga småföretagarna inom vård, förskola och omsorg.

Sedan talar mycket för att en ny regering behöver innehålla eller ha stöd från fler partier. Det gör det inte lättare att komma överens.

Kongressen kommer säkert att gå i glädjens tecken efter det framgångsrika EU-valet, där Miljöpartiet fick över 15 procent. Men därefter har det kommit två opinionsmätningar om riksdagsvalet. Där backar Miljöpartiet, och får 8,0 procent i SCB och 10,1 procent i TV4/Novus.

Så riksdagsvalet är långt mera osäkert för Miljö- partiet, som också har många rörliga väljare.

Mer läsning

Annons