Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket farligt läge i Gaza Israel behöver vänner bland palestinierna

Israel måste slå tillbaka mot Hamas, men ett fullskaligt krig kan förvärra läget.

Annons

När detta skrivs samlar Israel sina styrkor vid gränsen till Gazaremsan. Fem brigader, uppskattningsvis 25 000 man, står beredda att marschera in. 16 000 reservister har kallats in, och lika många till kan komma att kallas in.

Aktionen kommer som ett svar på nya raketanfall från Hamas. Flyglarmet gick nyligen i Tel Aviv för första gången sedan Gulfkriget 1991. De Qassam-raketer som Hamas vanligen skjuter har inte så lång räckvidd. Men den här gången avfyrades robotar tillverkade av Iran.

Hamas styr sedan 2007 över Gaza efter att ha vunnit valet, men det har inte gjort partiet mer ansvarstagande. Hamas är fortfarande ett parti som sätter kampen för att krossa Israel framför omsorgen om sin egen befolkning.

Hamas avfyrar raketer mot israeliska mål för att döda oskyldiga civila. Att medvetet angripa civila mål för att injaga skräck i fiendens befolkning är terrorism, och Israel har rätt att angripa Hamas ställningar för att skydda sin befolkning.

Samtidigt har varje part i en konflikt, hur provocerad och angripen den än är, ett t ansvar för att inte utsätta någondera parts civilbefolkning för större fara än vad som är absolut nödvändigt. När Israel nu tycks förbereda en mark-invasion är frågan om en invasion utgör ett proportionerligt och oundvikligt gensvar på de senaste dagarnas angrepp.

Frågan är också om en invasion ligger i Israels eget intresse. Den redan spända relationen till Egypten, vars president Muhammad Mursi tillhör Muslimska brödraskapet med nära kopplingar till Hamas, lär inte förbättras.

Israels säkerhet skulle gynnas av att få bort Hamas styre i Gaza. Men det målet lär inte förverkligas av en markinvasion. Hamas ledare kan dödas eller gripas, men nya kommer att utses i deras ställe. Om Israel vill undergräva Hamas krävs en annan israelisk politik gentemot Gazaremsan och Palestina som helhet.

Den humanitära situationen på Gazaremsan är svår. En starkt bidragande orsak till detta är Israels blockad. Den frustration och ilska som folket i Gaza känner över att behöva leva med blockaden ger näring till Hamas extremism.

Israel borde bidra mer till att stödja ett alternativ till Hamas. Men i dag är det svårt för styret på Västbanken att visa resultat. Nyligen kom uppgifter om israeliska planer på att avsätta palestiniernas president Abbas om han fortsätter försöken att uppgradera Palestinas status i FN.

En fungerande tvåstatslösning, där både israeler och palestinier får leva inom jämbördiga, demokratiska stater med säkra gränser, är flångt borta. Hamas är en del av problemet, inte av lösningen.

Men vill Israel förbättra möjligheterna för en rättvis fred behöver bosättningspolitiken omprövas. Israel går snart till val. Valsegraren möter svåra utmaningar

Mer läsning

Annons