Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När det gäller bidrag, arbetsmarknad eller privatiseringar ligger Sverigedemokraternas väljare i mitten.

Regeringen får vänja sig vid att då och då förlora i riksdagen, men oppositionspartierna bör undvika att allmänt uppmana regeringen till något den inte vill genomföra.

Annons
Regeringen förlorade. Tomas Eneroth (S) var med och vann över regeringen om sjukförsäkringen i socialförsäkringsutskottet.foto: scanpix

Så var det dags igen. Regeringen förlorade några uppmärksammade omröstningar i riksdagen när Sverigedemokraterna anslöt sig till rödgröna förslag. Riksdagen beslöt att uppmana regeringen att sluta ta in *arbetslösa i det omdiskuterade fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin. I socialförsäkringsutskottet skickades ett rödgrönt utskottsinitiativ om sjukförsäkringen vidare till beredning.

Sverigedemokraterna stödde förslagen om att återförsäkra dem som saknar sjukpenningsgrundande inkomst och vill ha en mildrare prövning mot arbetsmarknaden vid beslut om fortsatt sjukskrivning. Däremot har partiet inte satt ned foten om tidgränserna i sjukförsäkringen, men röstade för att frågan skulle utredas vidare.

Regeringen har redan tidigare förlorat några uppmärksammade frågor. Försäljning av statliga företag stoppades ocha-kassan ska bli mer generös. Den så kallade Lavallagen skall utredas på nytt.

I de här frågorna har de rödgröna fått igenom sina förslag med hjälp av Sverigedemokraterna. De rödgröna värjer sig dock för alla antydningar om samarbete med Sverigedemokraterna och framhåller att regeringen har vunnit 97 procent av omröstningarna i riksdagen. Den siffran kan dock enligt Svenska Dagbladet vara väl hög. Regeringspartierna har för att undvika försmädliga nederlag anslutit sig till oppositionens förslag eller avstått att yrka bifall på egna förslag.

Budgetordningen är grunden för att Alliansen kan regera i minoritet. Den infördes efter att tidigare minoritetsregeringar hade förlorat omröstningar som sammantaget försämrade budgetsaldot. Nu måste oppositionspartierna vara överens om förändringar i både inkomster och utgifter för att kunna rösta ned regeringen i budgetfrågor. Då inga andra partier vill förhandla med Sverigedemokraterna och den borgerliga Alliansen är större än de rödgröna partierna bör regeringen i stort sett få igenom budgeten.

I andra frågor har regeringen en svagare ställning. När det gäller flykting- och minoritetsfrågor är Sverigedemokraterna isolerade och regeringen riskerar inte att bli nedröstad. Men i synen på EU och utrikespolitik är Sverigedemokraterna allmänt negativa till aktiva insatser och EU-integration. Det ger Socialdemokraterna, och i någon mån Miljöpartiet, en nyckelställning. Regeringen får inte majoritet om den inte får stöd av Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet. När det gäller bidrag, arbetsmarknadspolitik eller privatiseringar ligger sverigedemokraternas väljare i mitten och det är därför inte förvånande om partiet stundtals röstar med oppositionen.

Det är också vad som har hänt. Regeringspartierna är också sårbara. Sjukförsäkringsförändringarna har liksom delar av jobb- och utvecklingsgarantin fått kritik från flera håll. När de här frågorna är i centrum för den politiska debatten har regeringspartierna hittills tappat stöd. Därför är det frestande för oppositionspartier att ge regeringen rejäla näsbrännor, vilket bland annat hände i går.

Då oppositionen inte agerar samfällt har den svårt att enas om konkreta åtgärder. Då blir det lätt förslag där regeringen uppmanas att allmänt göra det ena eller det andra. Men det är ingen konstruktiv oppositionspolitik. När regeringen inte vill har den goda möjligheter att förhala åtgärderna.

Mer läsning

Annons