Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vi inte oroar oss för fusk med datummärkning kan oron gälla att ätbar mat kastas.

Det är illa om butiker fuskar med datummärkning, men också besvärande om oro gör att ätlig mat kastas.

Annons
Datum styr. Märkning av mat och fusk med bäst före datum är åter i blickpunkten, sedan Aftonbladet lyft fram livsmedelsinspektörers anmärkningar på matbutiker runt om i Sverige.foto: scanpix

2007 var Ica illa ute efter att SVT:s Uppdrag Granskning uppdagade att fel och fusk med datummärkning av köttfärs. Därefter lovades bot och bättring.

Men de senaste dagarna har Aftonbladet kommit med nya avslöjanden av brister och fusk i livsmedelshanteringen. Det är dock egentligen inga nya uppgifter. Tidningen har granskat rapporterna från livsmedels-inspektörerna i 213 kommuner om försäljning av gammal mat, fusk med datummärkning eller kommentarer vid inspektioner de två senaste åren. Det handlar således om en sammanställning av redan offentlig information runt om i landet.

Även den här gången har Ica hamnat i skottgluggen. ICA Kvantum i Kungens kurva i Stockholm ska systematiskt ha bytt ut packdatumen på ost och anställda hävdar i tidningen att de har malt om gammal köttfärs. Hela sammanställningen på Aftonbladets webbsida visar dock att det långtifrån bara är Icabutiker som har fått reprimander av livsmedelsinspektörerna.

Egentligen är det inte heller märkligt att det blir en del anmärkningar under två år. Det är ju för att upptäcka fel som inspektionerna görs och behövs. Det redovisade antalet verkar då inte i sig upprörande stort eftersom det handlar om hela landet och under två år.

Ett allvarligt problem kan dock vara att inspektionerna blir för få i många kommuner och att fel inte upptäcks. Enligt Ekot finns en brist på livsmedelsinspektörer i många kommuner. Bristen har påtalats av kommunerna själva för Livsmedelsverket. Det är svårt att rekrytera kompetent personal, särskilt i mindre kommuner. Runt hundratalet heltidstjänster har saknats de senaste åren.

Det är allvarligt om ett uppbyggt system för livsmedelskontroll inte fungerar fullt ut på grund av brist på personal. Det är också allvarligt om butiker medvetet ändrar datummärkningen för att få varor att framstå som färskare än de är. Även om det inte alla gånger handlar om direkta lagbrott är felaktiga uppgifter ett sätt att svika kundernas förtroende.

Men där finns också ett intressant uttryck för en matkultur där datummärkning snarare än doft- och smakupplevelse avgör vad vi köper. Vid manuella ostdiskar är förpackningsdatum knappast en viktig fråga. Smakar osten gott köps den.

Köttfärsskandalen 2007 ledde till att än fler butiker övergav egen förpackning och styckning av kött och i stället köpte centralt paketerat. Det lokala och nära fick stå tillbaka för det centrala och utkörda.

Några träder fram i reportagen och berättar att de har blivit sjuka av mat och dryck som har stått för länge i butiken. Men i alla fallen hade smaken förändrats vilket tydliggjorde att något var fel.

När vi inte oroar oss för fusk med datummärkning kan oron i stället gälla resurs-slöseri och miljöhot vid matproduktion. Det riktigt stora slöseriet handlar då om att fullt ätbar mat slängs i butiker eller hemma för att bäst före datum har passerats. Inte minst barn och ungdomar kan följa förpackningsdatum hellre än doft och smak.

Det är bra om det finns tillräckligt med kontrollanter för att upprätthålla hygien och regler i matbutiker. Men det är inte bra när rädsla och oro över larmen gör att god och ätbar mat fortsätter att kastas i onödan.

Mer läsning

Annons