Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ni har inget att frukta utom själva fruktan

Största hotet mot svensk ekonomi är att rädslan breder ut sig, efterfrågan minskar och arbetslösheten börjar öka. Det är bra att regeringen skjuter på långsiktiga reformer, men väl så viktigt att den får konsumenter och företagare att bevara framtidstron och lugnet.

Annons
Billigare korv. Statsminister Fredrik Reinfeldt ser ut att gilla korv med bröd, men ska också kiosker få lägre krogmoms?foto: scanpix

Nu märks det att den politiska stiltjen är slut. I helgen höll både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Håkan Juholt (S) sina sommartal. Miljöpartiets båda språkrör bjöd in regeringen till samarbete via ett debattinlägg i Dagens Nyheter. Sifo kom med sin första mätning efter sommaruppehållet och den visade dött lopp mellan den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen.

Reinfeldt spelade åter rollen av den allvarlige och ansvarsfulle krisbekämparen. Här gällde det att hålla hårt i plånboken, flera utlovade reformer skjuts på framtiden. Men Reinfeldt påpekade att det inte, till skillnad från i flera andra länder, behövdes några skattehöjningar eller besparingar. Han tyckte att det fanns utrymme redan i år för satsningar för att lyfta läraryrket, sänka restaurangmomsen och för att utveckla jobbgarantin för unga arbetslösa.

Lärarsatsningar har tidigare drivits av Folkpartiet och Centerpartiet varit den ivrigaste förespråkaren för sänkt restaurangmoms. Det minsta partiet riskerar däremot tomhänt ur budgetdiskussionen. Kristdemokraterna har prioriterat sänkt skatt för pensionärer, något Moderaterna vill vänta med. Moderaternas tidigare flaggskepp jobbskatteavdraget blir också uppskjutet, något få ser ut att sakna. Reinfeldt tyckte inte det var seriöst av Miljöpartiet att bjuda in till samarbete genom debattartiklar med nya utgiftskrav, men var i princip öppen för mer samarbete.

Håkan Juholt avvisade förslaget om sänkt restaurangmoms och ville satsa på annat än skattesänkningar utom för pensionärer. Här finns en tydlig politisk skiljelinje. Socialdemokraterna säger nej till lägre skatter, men fick förra mandatperioden i efterhand surmulet acceptera mycket av vad den borgerliga regeringen hade genomfört.

Regeringen har i detta ovissa läge ett ansvar för att söka samarbete i fler frågor med oppositionen. Ett och annat nederlag kan nog inte undvikas. När det gäller skatter, privata alternativ och arbetsmarknadspolitik står Sverigedemokraterna ganska ofta i mitten mellan de politiska blocken.

Men regeringen behöver undersöka förutsättningarna för att komma överens med Miljöpartiet eller Socialdemokraterna i fler frågor. Vidare behövs en precisering av budgetreglerna, som stänger kryphålet att oppositionen stoppa enskilda skattesänkningar.

Här kan Håkan Juholt vara taktisk eller strategisk. Det kan vara taktiskt att säga nej och hota med regeringskris. Men strategiskt borde Socialdemokraterna inse att de i framtiden kan bilda minoritetsregeringar. Då kan en stark budgetlag vara viktig för Socialdemokraterna, det göt det lättare att regera ekonomiskt ansvarsfullt i minoritet.

Det allra viktigaste är dock att politikerna inte spär på människors oro. Regeringen gör rätt i att skjuta upp varaktiga reformer, men konsumenter bör snarare uppmuntras att inte skjuta på inköp av alla de slag. Därför kan regeringen behöva uppmuntra konsumtion i stället för att strama åt. Som president Roosevelt en gång sade: Ni har inget att frukta utom själva fruktan,

Mer läsning

Annons