Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det vardag i det politiska livet som gäller

Sverigedemokraterna har fått tre mandat i Västerås kommunfullmäktige. Varken de borgerliga partierna de rödgröna tänker göra några överenskommelser i förväg med dem. Det torde stå dem fritt att göra så, precis som det står Sverigedemokraterna fritt att söka stöd för sina förslag hos de andra partierna.

Annons
Tillbaka. De rödgröna partierna, med Ulla Persson (S) i spetsen, får flest mandat i Västerås kommunfullmäktige.

30-28 blev det. Nej, det är inte slutsiffrorna i en handbollsmatch, utan den slutliga mandatfördelningen i Västerås. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får de 30, Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna de 28 (trots att de fyra borgerliga partierna fick fler röster än de rödgröna). Sedan tidigare var det klart att Sverigedemokraterna får tre mandat i kommunfullmäktige.

Vad har vi då att förvänta oss, de kommande fyra åren med i huvudsak rödgrönt styre i stan? Hade inte Sverigedemokraterna tagit plats i fullmäktige hade det lokala parlamentariska läget inte varit särskilt knepigt. Men nu har de det och nu gäller det att hitta en konstruktiv lösning för Västerås bästa – inte för att i första hand hålla Sverigedemokraterna på armlängds avstånd. Strategin att inte ta debatten med dem fungerade inte före valet och lär inte fungera nu heller.

Den borgerliga kvartetten och den rödgröna trion får nu finna sig i att Sverigedemokraterna fått mandat i fullmäktige. Då borde det vara dags att sluta demonisera dem och underblåsa deras självpåtagna martyrskap. För en del var det intressant att rösta på Sverigedemokraterna för att de inte tillhörde det politiska etablissemanget. Nu gör de det och måste sätta sig in i samma frågor och dilemman som alla andra partier, skriva motioner och debattera. Nu är det vardag i det politiska livet som gäller.

Varken de rödgröna eller de borgerliga vill förhandla eller göra upp med Sverigedemokraterna i förväg. I många frågor är de båda blocken överens sedan tidigare och är således inte beroende av hur Sverigedemokraterna väljer att rösta. I andra, främst budgeten, bör breda lösningar eftersträvas. Men i några blockskiljande frågor kan dock Sverigedemokraternas röster att avgöra.

De kommande fyra åren blir ingen enkel resa. Debatten väntades bli animerad i flera frågor redan före valet, till exempel flygplatsen och skattenivån i kommunen. De borgerliga och de rödgröna tycks vara överens om att Proaros verksamheter bör ses över men huruvida man ska låta konstruktionen vara kvar som den är eller delas på eller lösas upp lär diskuteras flitigt framöver.

De politiska blocken är inte, om uttrycket ursäktas, huggna i sten. Miljöpartiets hoppande mellan samarbete med de borgerliga partierna respektive Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ett tydligt bevis för det. Fullmäktiges partier väljer således vilka de vill samarbeta med, på ett mer eller formaliserat sätt.

Sverigedemokraterna är nu ett parti av åtta och deras förslag bör bedömas sakligt. Det står Sverigedemokraterna fritt att söka stöd för sina förslag hos de andra partierna men dessa bedömer att de inte har så många frågor som de kan vara överens med Sverigedemokraterna om. Om partier hittar meningsfränder på andra sidan den traditionella blockgränsen må det stå dem fritt att göra upp med dem.

Konstigare än så behöver det inte vara.

Mer läsning

Annons