Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller det att militären håller sitt ord och vidtar åtgärder för att möta folkets krav.

Egyptens folk har fått sin vilja igenom – Hosni Mubarak gav till slut upp efter 18 dagars demonstrationer. Egypten har tagit ett första, viktigt steg mot demokrati och dess folk lär inte nöja sig med mindre än att de når slutmålet.

Annons
Glädjeexplosion. Egyptierna firade i lördags med fyrverkerier att diktatorn Hosni Mubarak tvingats bort från makten.foto: scanpix

Stolthet och dåliga rådgivare blev till slut Mubaraks fall. I stället för att lyssna på folket – det folk som han sade sig vilja skydda – och frivilligt kliva åt sidan, tvingades Egyptens diktator sedan 30 år tillbaka bort från makten i en allt annat än snygg sorti.

Visst kan det sägas att han försökte lyssna, genom att säga att han inte tänkte ställa upp för omval i september, men han var inte tillräckligt uppmärksam på vad folket egentligen ville. Löftet att kliva åt sidan senare i år var inte nog för att blidka vare sig folket eller militären. De ville ha bort honom genast.

Kommentarer från omvärlden avslöjade att man på många håll inte var nöjd.Ledarna i grannländerna önskade docki förra veckan att Mubarak skulle sitta kvar. Inte så konstigt, för om Mubarak skulle lyckas hålla sig kvar trodde de nog att det ökade deras chanser att undvika folkliga uppror som de i Tunisien och Egypten och således behålla makten.

Tv-talet i fredags var droppen som fick bägaren att rinna över, ett tal som enligt uppgift var skrivet av hans son, Gamal. Det var enligt källor till AP han som övertygade sin far att inte ge upp. Det var ett dåligt råd, fjärran från att ha folkets bästa för ögonen.

Från åskådarplats kan man tycka att 18 dagars protester och massdemonstrationer borde ha skickat ett tydligt budskap till både far och son Mubarak. Ändå verkade de inte förstå vad som pågick på Tahrirtorget och varför. Eller så ville de inte. Vad som hände i Tunisien måste ha givit en föraning men de hoppades och trodde nog in i det sista att de skulle lyckas rida ut stormen och allt skulle bli som vanligt igen.

Sedan i fredags vet vi att Hosni Mubarak hade fel och han har nu gått samma väg som Tunisiens president Ben Ali – bort från makten. En del säger att Mubarak har dragit sig tillbaka till sitt palats i Sharm el-Sheik, andra hävdar att han flytt Egypten och nu befinner sig i Saudiarabien eller Dubai. Det ryktas också att han är svårt sjuk och inte har lång tid kvar att leva.

Tahrirtorget i Kairo har varit den huvudsakliga skådeplatsen för det folkliga upp-roret. Nu gör det verkligen skäl för sitt namn – Befrielsetorget – och ilska, frustration och beslutsamhet har förbytts i glädje. Folket fick sin vilja igenom, till slut.

Egyptens folk firar att Mubarak är borta, men vad händer nu? Styret av landet innehas för närvarande av militären och enligt ett uttalande från dess ledning kommer den att vidta åtgärder för att se till att folkets krav på fria och rättvisa val uppfylls.

De finns förstås de som är tveksamma till att så kommer att ske. Mohammed Hussein Tantawi, som för närvarande är den som, i egenskap av ledare för de militära styrkornas råd, formellt sett har makten, stod Mubarak nära och har varit landets försvarsminister i 20 år. Läser man kommentarer på internet till nyheten att Mubarak är borta är skeptikerna och olyckskorparna många. En del befarar att Egypten har hamnat ur askan i elden.

Nå, det får tiden utvisa. Egypten har i och med avsättandet av Mubarak tagit ett första, och mycket viktigt steg, mot demokrati. Nu gäller det att militären håller sitt ord och vidtar åtgärder för att möta folkets krav. Något annat vore oacceptabelt.

Mer läsning

Annons