Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu gäller det främst att Andreas Porswald får hjälp och stöd att få ordning på sitt liv. Människan måste alltid gå före politiken.

Det viktigaste är att Andreas Porswald (MP) får möjlighet att ordna upp sitt liv. Det är dock ofrånkomligt att hans oväntade avhopp skakar om kommunalpolitken i Västerås.

Annons
Allians i upplösning. Förra valet hade de borgerliga partierna och Miljöpartiet ett valmanifest. Hur går det nu? FOTO: AMANDA PROTIDOU

Det politiska livet är stundtals obarmärtigt. Det kan vara svårt att stanna upp och reda upp personliga problem i denna hektiska tillvaro. Fallet kan komma oväntat och gå snabbt. Så blev det för Andreas Porswald (MP) när VLT konfronterade honom med spelskulder.

Porswald var visserligen redan ifrågasatt som gruppledare och kommunalråd. Men motsätttningarna handlade främst om politikens inriktning och det fanns ett erfaret alternativ i form av Håkan Wåhlstedt. I det läget är det inte ovanligt att den som redan har varit gruppledare i ett årtionde blir ifrågasatt, allra minst i Miljöpartiet.

Porswalds spelberoende ser däremot ut att ha kommit som en fullständig överraskning för partivännerna, även om det har funnits varningstecken den senaste tiden. Det kan bli väldigt ensamt på toppen i det politiska livet, i synnerhet för den som likt Porswald har varit med länge och börjat i unga år. Han ger också ett ansikte åt riskerna med nätspelandet. Även i övrigt väletablerade kan fastna i spelberoende.

Avslöjandet ser ändå ut att ha kommit som en befrielse för Andreas Porswald. Nu gäller det främst att han får hjälp och stöd att få ordning på sitt liv. Människan måste alltid gå före politiken.

I det här fallet går det dock inte att tänka bort de politiska konsekvenserna. Den här gången blir det personliga politiskt. Andreas Porswald ledde Miljöpartiet i en allians med de borgerliga partierna, vilken har styrt Västerås den här mandatperioden. Håkan Wåhlstedt har ansetts stå Social-demokraterna närmare, även om han på nyhetsplats nyligen framhöll att Miljöpartiet bör samarbeta med de som går med på det mesta av de grönas politik.

Förhoppningsvis kan ändå samarbets-förhandlingar anstå en tid. Miljöpartiet, liksom de övriga partierna, kan behöva i lugn och ro bearbeta konsekvenserna av Porswalds överraskande och chockartade avhopp.

När det väl blir dags att förhandla om samarbete är det naturligt att varje parti försöker få så mycket gehör som möjligt för den egna politiken. Med nuvarande goda opinionssiffror har Miljöpartiet också ett starkt förhandlingsläge.

Det är dock inte riskfritt att enbart maximera genomslaget för de egna förslagen oavsett hur utfallet i övrigt blir. Miljöpartisterna valde lokalt att samarbeta med de borgerliga partierna för att de trodde själva samarbeet var bättre för Västerås. På liknande sätt har Miljöpartiet valt sida i rikspolitiken. De gröna tycker att dagens regering inte bör bli återvald.

Det är en bättre inriktning än att erbjuda samarbete till högstbjudande. Annars riskerar Miljöpartiet att framstå som makthungriga hästhandlare.

Mer läsning

Annons