Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sjunger Moderaterna högskattestatens lov.

Skattemoralen ser ut att ha genomgått en markant förbättring sedan 2006. Lägre skatter, bättre kontroll och större politisk enighet om högskattesamhället kan vara förklaringar.

Annons
Mindre svartjobb. Svenska folkets syn på skattefusk har blivit mer negativ. Har rut-avdraget spelat in?foto: scanpix

Ekonomen och socialisten Gunnar Myrdal hävdade en gång uppgivet att svenska folket hade blivit ett folk av fifflare. Höga skatter och krångliga regler hade gjort att förståelsen för skattefusk och svartjobb var utbredd.

Alltjämt kommer larmrapporter och inslag om fusk och fiffel. Senast i går fanns artiklar på nyhetsplats om utbredd svarttaxi i Västerås.

Enligt Skatteverket har det dock skett ett mycket tydligt och glädjande trendbrott sedan 2006. Då tog bara 51 procent avstånd från svartarbete. Nu är det 74 procent som tar avstånd från denna typ av skattebrott. Endast 6 procent tyckte att svartarbete var okej. Företagare var den grupp där flest, 88 procent, tog avstånd.

Attityder behöver inte vara samma sak som att leva som man lär. Färre uppger dock att de känner någon som jobbar svart, ¿skattefuskar eller betalar svart. Andelen har minskat från 38 till 24 procent. Den typen av frågor brukar ge en god bild av läget. Det är lättare att säga att andra fuskar.

Andelen som tycker illa om skattesystemet har nästan halverats från ¿42 procent till 22 procent. De som tycker bra om skattesystemet har ökat till 35 procent. Till slut kanske Mona Sahlin får rätt. Svenskarna kommer att älska att betala skatt!

Några frågetecken i kanten finns. Det finns en allmän trend att färre svarar på undersökningar, vilket gör dem mindre tillförlitliga. Risken finns också att de som svarar har blivit mer av ögontjänare.

Men även med de reservationerna är trenden så tydligt att något verkar ha hänt. Skatteverket är också ett av de mer populära myndigheterna. Inte dåligt för ett verk som tar ifrån oss pengar.

Vad har då gjort att fler accepterar de höga skatterna och är negativa till skattefusk?

Skatteverket lyfter fram några skäl. Skatterna har faktiskt blivit lägre. Skattetrycket har sjunkit från 50 till 45 procent av BNP. Rut- och rotavdragen har gjort det mindre lönande att skattefuska.

Krav på kassaregister inom kontanthandeln har gjort det svårare att fuska. Om upptäcktsrisken ökar och färre konkurrenter fuskar blir motiven för att själv bli hederlig och betala skatten starkare.

Det är bestickande att denna tydliga attitydförändring sammanfaller med den borgerliga regeringsperioden. Några av förändringarna hade knappast ägt rum med fortsatt socialdemokratisk dominans.

Rut- avdragens införande och rot-avdragens permanentande ser ut att ha gjort skillnad. Skattetrycket hade nog inte sänkts lika mycket om de borgerliga varit i opposition. Däremot hade de förbättrade kontrollmöjligheterna med all säkerhet införts också under en socialdemokratiskt ledd regering.

Därutöver kan det handla om Moderaternas nya linje. När det råder politisk enighet i en fråga brukar det påverka attityderna. Det blir ”skämmigt” att tycka annorlunda.

Moderaterna drev tidigare en bestämd skattesänkarlinje, där högskattesamhället framställdes som omoraliskt, orättvist och ineffektivt. Nu sjunger de högskattestatens lov. Det kan ha bidragit till att skattekramarna har blivit markant fler.

Mer läsning

Annons