Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya utspel om skolorna på Bäckut

I går var det, som framgår på nyhetsplats, Centerpartiets tur att göra ett eget utspel om skolfrågorna på Bäckby.

Annons

Nyligen gick Folkpartiet ifrån de borgerliga partiernas tidigare uppfattning att Bäckbyskolan bör läggas ned. Frågan var ett stort tvisteämne i årets budgetbehandling och gick till slut till omröstning, där Sverigedemokraterna avgjorde till de borgerligas förmån.

Under sommaren har Folkpartiet lyssnat på kritik och vill behålla Bäckbyskolan som 4–9-skola och ha F–3 i Hällbyskolan. Nu vidareutvecklar Centerpartiet de borgerliga partiernas tidigare ståndpunkt att Hällbyskolan underifrån ska byggas ut till en F–9-skola. Högstadieeleverna som i dag går på Bäckby ska få gå kvar och inte, som ¿tidigare föreslogs, flytta till andra skolor. När högstadiet flyttat ut ska några lektionssalar finnas kvar, men Bäckbyhuset i övrigt användas av föreningar och andra kommunala verksamheter.

De rödgröna partierna vill göra Bäckbyskolan i Bäckbyhuset till l en F–9-skola. Folkpartiet vill ha en sammanhållen F–9- skolenhet, där de små barnen går i Hällbyskolan och övriga i Bäckbyskolan. De andra borgerliga partierna vill ha en sammanhållen F–9 i Hällbyskolan, men låta dagens elever stanna kvar på Bäckbyskolan.

Skillnaderna mellan partierna verkar inte oöverkomliga, alla borgerliga partier har modifierat sina ståndpunkter sedan fullmäktigebehandlingen. Nu ska frågan utredas igen, men ju förr det kan bli ett klart besked desto bättre.

I bakgrunden hotar de kommunala skolornas minskade elevandel att leda till krav på nya nedläggningar och omställningar.

Mer läsning

Annons