Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nygamla skolronder

Partierna markerar positioner, men nya brister som en havererad hemspråksundervisning kommer fram.

Annons
Har backat. Jan Björklund (FP) vill visa  att Miljöpartiet förr drev åsikter man i dag ligger lågt med. Regeringens syn på skolan har fått  genomslag också i andra partier. ½Foto Anders Wiklund / TT

Folkpartiet gillar ordning, Socialdemokraterna vill ha mindre klasser, medan Moderaterna och Vänsterpartiet söker strid med varandra.

Det mesta är sig likt i skoldebatten, men nya besvärande fakta som lärarmissnöje i Västerås eller stora problem med hemspråksundervisningen kommer i dagen.

I går tillsatte utbildningsminister Jan Björklund (FP) en utredning om bättre ordning i skolan. Då utredaren är förra ordföranden i Lärarnas Riksförbund Mette Fjelkner är det ingen djärv gissning att utredningen kan ge stöd åt Björklunds krav att förstatliga skolan.

I dag är det få som öppet försvarar flumskolan. Krav på ordning och reda, även kallat lugn och ro, har ett brett stöd. Ändå finns risker för Björklund med att tillsätta ännu en utredning.

Regeringen har en viktig poäng i att förändringar av skolan tar tid och dagens elever i mycket fostrades i gårdagens skolmiljö.

Men Folkpartiet har drivit krav på ordning och disciplin under flera år, och den borgerliga regeringen har suttit i över sju år. Då kan det framstå som lite senfärdigt att först nu utreda hur ordningen ska förbättras.

Som helhet har dock synen på skolan förändrats. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har anpassat sig till förändringarna och har släppt mycket av exempelvis motståndet mot betyg.

Moderaterna har påpassligt utmanat Vänsterpartiet till debatter om skolan. Utgångspunkten är att Vänsterpartiet både i synen på friskolor och skolan i stort har en avvikande syn, medan skillnaderna mellan regeringen och Social-demokraterna är små.

Skoldebatten riskerar att bli förutsägbar. Partierna håller så här nära valet fast vid sina tidigare åsikter.

Samtidigt kommer nya besvärande fakta upp, både lokalt och nationellt. På nyhetsplats har vi kunnat läsa om Lärarförbundets skarpa kritik av bemanningen och bristen på vikarier i de kommunala skolorna i Västerås. Även om åtgärder nu har vidtagits visar problemen poängen med rätten att välja. De som tycker att det är bättre med vikarier, även utan behörighet, än helt lärarlösa lektioner, har kunnat välja friskolor.

I går kom också en larmrapport om stora problem i hemspråksundervisningen. En bred majoritet har slagit fast att modersmålsundervisningen är viktig och att välkomnar en hög invandring. Då duger det inte att modersmåls-undervisningen på många ställen fungerar uselt.

Mer läsning

Annons