Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om väljarna i andra länder finge rösta i USA:s presidentval skulle Obama inte behöva oroa sig för omvalet.

Det är lättare att tala om förändring än att genomföra den, något som har drabbat Barack Obama under hans första år som president.

Annons
Försök till omstart. President Obama har svårt att leva upp till höga förväntningar.foto: scanpix

President Obamas första tal till kongressen om tillståndet i nationen var allvarsamt. Efter ett år har euforin över valsegern och förespeglingarna om förändring försvunnit. I stället handlar mycket av rapporteringen om problem och ökande missnöje. Journalisten och VLT-krönikören Mats Wiklunds nyligen utgivna skrift för Utrikespolitiska institutet har exempelvis titeln Obama i motvind.

Det är svårt att styra USA. Valrörelserna är långa, förespeglingarna och löftena många när kandidaterna skall vinna anhängare från olika grupper i det vidsträckta landet. Författningen bygger på maktdelning, så det krävs mycket för att få igenom tydliga och långtgående reformer. Väljarna gillar tydliga besked och pragmatiskt samarbete, men beslutsreglerna gynnar kohandel och krångliga kompromisser. I senaten kan 41 av 100 senatorer stoppa de flesta besluten genom långpratande.

Därför ligger det nära till hands för presidentkandidater att driva kampanj mot myglet och beslutsförlamningen i huvudstaden Washington DC, medan presidenter måste anpassa sig till systemet för att få något gjort. President Obama må vara den förste svarte presidenten, men han var en i en lång rad kandidater som har lovat att reformera politiken och bekämpa lobby-isters inflytande.

President Obama hade dessutom ett mycket svårt utgångsläge vid tillträdet. USA var inblandat i två krig. Det var en djup finanskris med ökande arbetslöshet och det federala budgetunderskottet var på väg att explodera. USA:s anseende i den övriga världen var nere på bottennoteringar.

Mot den bakgrunden har president Obama åstadkommit en hel del. Han fick igenom ett stimulanspaket i kongressen och ekonomin visar tecken på återhämtning. USA är mycket nära att få en heltäckande sjukförsäkring, något många andra presidenter har misslyckats med att få igenom. Anseendet i omvärlden har förbättrats påtagligt, och USA har åter blivit en medspelare i det internationella samarbetet. Barack Obama har fått Nobels fredspris. Om väljarna i andra länder finge rösta i USA:s presidentval skulle Obama inte behöva oroa sig för omvalet.

I sitt tal lyfte Obama fram behovet av fler jobb och att sjukförsäkringen verkligen går igenom, trots att republikanerna nyligen överraskande vann fyllnadsvalet efter senator Ted Kennedy. Här borde demokraterna vara beredda att kompromissa genom att göra något åt de höga och fördyrande skadestånden för felbehandlingar.

Det var viktigt att president Obama lyfte fram behovet att förbättra miljön genom att minska utsläppen från fossila bränslen. USA spelar en nyckelroll för att få andra stora utsläppsnationer som Kina att gå med på minskade utsläpp. Här kan noteras att Obama mer tydligt än tidigare uttalade sig för att bygga nya kärnkraftverk.

USA har i år så kallade mellanval, där hela representanthuset och en tredjedel av senaten skall väljas. Det betyder att valrörelsen redan har börjat och republikanerna vädrar morgonluft. Väljarna kan redan då ha glömt att det var under president Bush som budgetbalansen undergrävdes och USA invaderade Irak. I stället kan ansvaret läggas på den sittande presidenten.

Obama vädjade för sin del direkt till republikanerna att kompromissa och ta ansvar. Då många väljare säger sig gilla samarbete över partigränsen kan republikanerna ändå få svårt att ställa sig helt avvisande och att satsa på hård oppositionspolitik.

Mer läsning

Annons