Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS kan bli en flopp för president Putin

Det är viktigt att kritiskt granska OS och VM-arrangemang. Men ska alla få delta kommer även obehagliga länder att arrangera.

Annons
Lillefar Vladimir. President Putin vill göra vinter-OS i Sotji till en framgång för sitt styre av Ryssland. Foto:AP/TT

Sverige och svenska organisationer bör så långt möjligt kräva att demokratiska och öppna länder står som värdar för stora idrottsevenemang. Men alla gånger lär det inte gå komma i mål på den punkten.

Idrott och politik har alltid hört ihop. Diktaturer, liksom för all del demokratier, har velat utnyttja stora idrottstävlingar för att visa upp en positiv bild.

Så var det med nazisternas OS i Berlin 1936, och när kommunistiska stater som Sovjet, och senast Kina, stod som värdar för OS.

Men så var det också med det senaste sommar-OS i London, som med rätta sågs som en stor framgång för huvudstaden och för Storbritannien. Den visade en öppen stad från sin bästa sida, där många frivilliga ställde upp med gott humör.

Skillnaden är tydlig med det stundande vinter-OS i Sotji, som president Putin försöker göra till en propagandatillställning för Ryssland. Vinter-OS beräknas kosta mer än fyra gånger så mycket som sommarspelen i London.

Då har ändå Ryssland fått kritik för att utnyttja utländska arbetare med sådant som uteblivna löner. Korruptionen är alltid ett problem i Ryssland, men här kan så mycket som en tredjedel av kostnaderna ha slukats av korruptionen.

Ryssland har också fått välförtjänt kritik för ett hårdnande klimat mot politiskt oppositionella och mot homosexuella.

Därför talar mycket för att president Putin har räknat fel. Mediebevakning och andra länders kritik kommer göra att propagandaeffekten uteblir. Dessutom OS ha verkat återhållande på Putin under Ukrainakrisen.

Den här vårvintern finns en annan besvärlig arrangör av idrottstävlingar. Efter OS följer ishockey-YM i Vitryssland, som är en nyckfull diktatur under president Lukasjenko. Där finns dock en möjlighet att tävlingen stoppas, då regimen har ställt orimliga visumkrav på mediebevakare.

Det har ställts krav på bojkott och på att framtida arrangörer ska vara bättre på tolerans och mänskliga rättigheter.

Visst är det viktigt och utmärkt att så långt möjligt ställa krav som gör att obehagliga arrangörer faller i från.

Det finns dock en besvärlig hake. Det är rimligt att idrottare från alla länder får delta, annars är det inga riktiga världsmästerskap. Undantag kan göras, som en gång för Sydafrika eller för länder som hindrar kvinnor från att delta. Men grundprincipen måste vara att alla länder får delta.

Då blir det svårt att bara låta goda demokratier stå som arrangörer, eftersom ganska många länder tyvärr har brister i det avseendet.

Inom vintersporter borde det dock kunna gå lättare att få anständiga arrangörer. Där dominerar demokratierna mer.

Mer läsning

Annons