Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengarnas roll i politiken kan öka genom personvalens allt större betydelse och att politisk tv-reklam har blivit tillåten.

Det är dags att bli mer öppen om större privata partibidrag och om den verkliga omfattningen av stöd från organisationer. Nejsägande och förhalning skadar förtroendet för de nya Moderaterna.

Annons

I valrörelsen såg det ut att finnas en klar majoritet för att att göra bidragen till politiska partier mer öppna. Dagens frivilliga överenskommelse om att redovisa alla privata bidrag över 20 000 kronor omfattar inte Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Folkpartiet och Centerpartiet uttalade sig då för en offentlig redovisning.

Men när konstitutionsutskottet (KU) behandlade enskilda motioner om öppenhet valde regeringspartierna att hålla ihop och rösta nej till en utredning. Då inte heller Sverigedemokraterna förespråkar lagstiftning om öppenhet har den avvisande linjen majoritet i riksdagen.

Språkröret och KU:s ordförande Peter Eriksson var snabbt framme och kritiserade regeringen för att ”göra upp med Sverigedemokraterna i just den här frågan”. Det är onödigt att ständigt skrämmas med Sverigedemokraterna. Precis som oppositionspartierna i andra sammanhang har påpekat är det inte konstigt eller klandervärt att driva sin egen linje även om den skulle råka sammanfalla med Sverigedemokraternas.

I sak är det däremot olyckligt att Moderaterna inte är beredda att ge upp sitt motstånd mot att större bidrag skall redovisas offentligt. Så är det i nästan alla andra europeiska demokratier. De allra flesta ger bidrag av ideologiska skäl och inte för att personligen gynnas. Men det finns också avskräckande exempel från andra länder där bidragen har handlat om att gynna den egna personen eller verksamheten. Så länge även stora bidrag inte redovisas finns därför alltid misstanken att det kan handla om otillbörlig påverkan.

Visst finns det argument för att bidrag fortsatt skall kunna vara anonyma. Valhemligheten är viktig och många svenskar har inte velat skylta med sin politiska uppfattning. De svenska partierna är, på gott och ont, främst beroende av skattebetalarna genom det offentliga partistödet. Det minskar risken för att företag och privatpersoner skall kunna köpa sig inflytande, men gör också att partierna klarar sig granska bra utan medlemmarnas engagemang.

Pengarnas roll i politiken kan öka genom personvalens allt större betydelse och att politisk tv-reklam har blivit tillåten. För de enskilda kandidaterna blir det därmed viktigare att skaffa pengar för att kunna nå ut bättre och göra det egna namnet känt. Det är dyrt med tv-reklam och spelar i andra länder stor roll i valrörelserna. Därför stärks skälen för att större bidrag behöver redovisas öppet.

Om större privata bidrag måste offentliggöras bör kraven öka att också indirekt organisationsstöd redovisas bättre. Socialdemokraterna får ett omfattande stöd av fackförbund bland annat genom att anställda sätter av arbetstid för att driva politiska kampanjer. Föreningar har rätt att stödja ett visst politiskt parti, men väljare och alla medlemmar har också rätt att veta hur omfattande bidraget är.

Öppnare redovisning kräver också att det blir mer accepterat att på olika sätt stödja politiska organisationer. Personer bör inte förlora jobbet eller uteslutas ur andra organisationer ens för att de sympatiserar ett kontroversiellt parti. Partierna måste bli öppnare, men då behöver också den allmänna attityden till politisk aktivitet bli mer tillåtande.

Mer läsning

Annons