Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärerna är inte straffbeskattade

Ovärdigt, sa Jimmie Åkesson. Orättfärdigt, sa Stefan Löfven. Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas retorik är till förvillelse lik inte bara när det gäller arbetskraftsinvandringen. Utan även när det kommer till skatten på pensioner.

Annons

Båda partierna går till val på att avskaffa vad de kallar ”pensionärsskatten”. Detta med argumentet att pension är att betrakta som uppskjuten lön, och därför ska beskattas likadant som arbetsinkomster.

Det är ett förslag som förmodligen är taktiskt klokt att driva. Tilltalar magkänslan gör det också.

Proportionen mellan de stora orden och vad som utlovas haltar förvisso betänkligt.

Först 75 kr mer i månaden för garantipensionärer och därefter 280 kr för de med pension upp till 12 000 i månaden är vad S går till val på (innebörden av SD:s förslag är mer oklart).

Även partiernas förslag på finansiering tål att diskuteras. Socialdemokraternas löfte är att hela skattesänkningen ska vara genomförd när löftet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 har infriats. Känslan av att inte bara ett utan två löften blir svårinfriade är påtaglig.

Sverigedemokraterna vill å sin sida finansiera skattesänkningen med (håll i er) minskad invandring samt en skatt på de fyra storbankerna. Alldeles bortsett från de samhällsekonomiskt skadliga effekterna av en sådan pålaga, är det minst sagt tveksamt med särskilda skatter riktade mot namngivna företag.

Men varken löftenas magra omfattning eller det diskutabla i finansieringen är den huvudsakliga invändningen. Det stora problemet är att den bild som Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna målar upp helt enkelt inte stämmer.

För det första stämmer inte beskrivningen av att pension är att likställa med uppskjuten lön. En liten del av pensionen – premiepensionen – är uppskjuten lön. Just denna del, kan noteras, är något som Stefan Löfven vill avskaffa.

Den stora merparten av pensionen består däremot av en ren omfördelning från dagens yrkesarbetare till dagens pensionärer. Att likställa pension med uppskjuten lön håller således inte.

För det andra stämmer det inte att pension beskattas hårdare än lön. Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, beskriver detta i ett inlägg på bloggen Ekonomistas (24 juni).

Löntagare betalar inte endast kommunal och statlig inkomstskatt. En väsentlig del av lönen beskattas även via arbetsgivaravgiften, som trots namnet består av såväl skatter som avgifter, och som trots att den betalas in av arbetsgivaren i slutändan bärs av den anställde.

Innan jobbskatteavdragen beskattades löntagare därför betydligt hårdare än pensionärer, för att i dag betala något mer i skatt.

Bilden av Sverige som ett land där pensionärers uppskjutna lön straffbeskattas innehåller således inte bara ett grundläggande fel, utan två.

Att Sverigedemokraterna använder ohederlig retorik hör till vanligheterna.

Av ett parti med ambition att bli statsbärande bör man däremot kunna förvänta sig mer.

Mer läsning

Annons