Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Ahlmark menade att Carl Bildt var en ytterst okänslig, reaktionär och obildad politiker.

Förre partiledaren Per Ahlmark fick folkpartiovationer för ett stenhårt angrepp på utrikesminister Carl Bildt (M).

Annons
Veteran med bett. Förre folkpartiledaren Per Ahlmark angrep på riksmötet i Västerås Moderaterna om deras tystnad inför hoten mot demokratin i Ungern. I synnerhet fick utrikesminister Carl Bildt sin fiskar varma.foto: Per Groth/SCANPIX

Riksmötet i Västerås och ett inlägg i Dagens Nyheter gav ledtrådar om hur Folkpartiet vill vässa den egna profilen. De mindre partierna i regeringen har ju hittills haft bekymmer med ett svagt väljarstöd.

I ett inlägg i Dagens Nyheter lyfte Folkpartiet fram miljöhoten mot Östersjön. Här var ett konkret krav att regeringen borde införa en skatt för att minska kadmium i jordbruket. Beslutet för ett par år sedan att avskaffa skatten på konstgödsel ansågs därför olyckligt.

I sitt tal på riksmötet lyfte partiledaren Jan Björklund fram att regeringen, trots Kristdemokraternas motstånd, har flyttat fram positionerna när det gäller HBTQ-frågor. De senaste handlade om att avskaffa tvångssterilisering vid könsbyte och om rätt för ensamstående till insemination. Han tog också upp Folkpartiets krav på lägre ungdomslöner.

Här kan ett mönster anas. Folkpartiet tar upp frågor som är besvärliga för andra allianspartier. I ett panelsamtal var detnästan ingen hejd på berömmet från Urban Bäckström, vd för Svenskt näringsliv. Han gillade att Folkpartiet vill sänka marginalskatterna och ingångslönerna, avskaffa Las samt införa euron. Detta beröm kombinerades med tydliga sparkar på Moderaterna.

Frågan om kadmium i lantbruket är en känslig fråga för Centerpartiet, som både värnar svenskt jordbruk och vill vara regeringens gröna röst. Kristdemokraterna marginaliseras genom att Folkpartiet sätter ned foten när det gäller moralfrågor. Folkpartiet är också emot vårdnadsbidraget i kommunerna, så även där har Krist-demokraterna mindre att hämta.

Moderaterna borde vara känsliga för den allt tydligare kritiken från Svenskt Näringsliv. Här finns annars Folkpartiet till hands och ställer de krav som Moderaterna inte längre står bakom.

Den här profileringen bör göra Folkpartiet mer tydligt, men kan nog väcka en del irritation bland andra borgerliga partier.

Jämfört med förre partiledaren Per Ahlmarks attacker på Moderaterna var dock de här framstötarna småpotatis. Ahlmark talade om högern och tyranniet och om vad han kallade svenska moderaters förfall. Han fick stående ovationer efter sitt tal.

I talet uttrycktes en oro för utvecklingen i Ungern, där Ahlmark menade att regeringspartiet för landet mot fascism. Det handlade om sådant som politisering av rättsväsendet, ingrepp mot mediefriheten och tryck mot minoriteter som romer.

Ahlmark framhöll att Moderaterna i EU- parlamentet inte hade velat kritisera den ungerska regeringen. Inte heller utrikesminister Carl Bildt (M) hade velat tala för Ungerns demokrati i Bryssel. Ahlmark menade att Carl Bildt var ytterst okänslig, reaktionär och obildad. Det var minst sagt hårda ord, som möttes med applåder.

Ahlmark krävde att Moderaterna snabbt skulle be om ursäkt för sitt förfärliga misstag. Han framhöll att liberaler finns för att skydda friheten. I den viktigaste av uppgifter får ett liberalt parti inte svika.

Talet och de stående ovationerna borde leda till konvulsioner i regeringen om Moderaterna inte ändrar sig och tydligt kritiserar det ungerska regeringspartiet. För kan Folkpartiet verkligen samverka i regeringen med en utrikesminister som inte talar klarspråk om friheten, det liberalismen ytterst finns för att skydda?

Mer läsning

Annons