Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petter Bergner: Straffa lata turister som missbrukar fjällräddningen

Annons

De räddar liv och undanröjer fara ute i terrängen. Utan fjällräddningens insatser och lokalkännedom skulle fler tillbud få en allvarlig utgång, för verksamheten är bokstavligen livsviktig.

Fjällräddningen tvingas rycka ut i onödan.

När en 10-årig pojke nyligen anmäldes försvunnen i Vålådalen kallades fjällräddningen ut för att delta i sökandet, och efter en stor insats kunde pojken återförenas med sin familj samma kväll. Fjällräddare hjälpte även till i sökandet efter den 6-åriga flicka som för en månad sedan försvann i närheten av Blacksåsberget utanför Hudiksvall och som hittades välbehållen tretton timmar efter försvinnandet. Det finns all anledning att värna fjällräddningen och uttrycka beundran för det ovärderliga arbete som gång på gång utförs. Och på motsvarande sätt gäller det att säkerställa att resurserna används effektivt och på rätt sätt.

Nyheten om att fjällräddningen överutnyttjas har med rätta upprört många. De onödiga utryckningarna kostar pengar och de riskerar även att drabba personer som är i verkligen nöd. Verksamheten går mot underskott och under sommaren har larmen varit ovanligt många.

Problemet med falsklarm och onödiga utryckningar är inte nytt. I mars 2016 gick polisen ut med en liknande vädjan till allmänheten om att inte larma i onödan. Räddningsledaren Magnus Hamstig förklarade då att många insatser skulle gå att undvika med bättre planering och mer eget ansvar. Polisen gick också ut med en rad konkreta tips på hur man kan förbereda sig inför en fjällfärd.

Att problematiken trots detta består är beklämmande. Det håller inte att bege sig ut med fel kläder, fel utrustning och med en förväntan om att samhället ska rycka ut så fort det blir det minsta motigt. Fjällvandrare i Padjelanta och Sarek, som hade kallat på fjällräddningen därför att de var trötta, riskerar nu polisanmälan.

Detta är rätt och rimligt, för det är hög tid att statuera ett exempel.

Mer läsning

Annons