Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

President Obama kan inte omväljas, och borde då kunna vara djärvare för att nå långsiktiga och bestående resultat.

Omvalet av president Obama bör ge nya öppningar för att lösa de svåra ekonomiska problemen. Omvärlden slipper oroa sig för vilken utrikespolitik Mitt Romney egentligen stod för.

Annons
Vinnarna. President Barack Obama och vicepresident Joe Biden firar valsegern i Chicago. foto: Scanpix

Det närmast febriga intresset för presidentvalet i USA byggdes upp ytterligare med spekulationer om en mycket oviss utgång. Men de flesta opinionsmätningarna pekade på att president Obama skulle vinna.

Övertaget var tydligast i vågmästarstaterna. Spelbolagen, som hävdar att de gör bättre förutsägelser än opinionsmätarna, hade Obama som klar favorit.

Den här gången gick det som de förutspådde. President Obama vann klart ¿i elektorsröster, men knappare när det gällde totala antalet röster.

Det hade varit olyckligt om Obama, likt George W Bush 2000, hade vunnit trots att motståndaren fick flest röster. Valsystem kan slå fel nkågon gång, men två gånger på 12 år vore en systemkris. Nu lär elektorskollegiet, trots de stora bristerna, bestå. Det är svårt att ändra grunderna i det amerikanska styret och införa direktval av president.

Frågan är om journalister, analytiker och andra gjorde valet mer dramatiskt än det egentligen var. Det mesta pekade på att ¿president Obama skulle vinna, men ändå talades om ett extremt ovisst val.

Många av Romneys anhängare verkar ha trott på att de skulle vinna. De misstrodde mätningar som visade ett övertag för president Obama. En del konservativa i USA ser ut att leva i en egen bubbla, där inget får störa den egna världsbilden. Det klara nederlaget borde leda till större realism

Visst är valet en seger för president Obama, men det är främst ett nederlag för Republikanerna. De hade ett minst sagt medelmåttigt urval av presidentkandidater.

Mitt Romney väckte aldrig någon entusiasm, men valdes i brist på bättre alternativ. Hans rykte som kappvändare och bakgrunden som rik riskkapitalist utnyttjades effektivt av motståndarna.

Trots ett gott utgångsläge gick senatsvalet dåligt och Demokraterna stärkte sin majoritet. Republikanerna hade nominerat för många kandidater som stod långt till höger. Partiet ligger också dåligt till bland minoriteter och ungdomar, de grupper som växer.

Andra högerpartier har efter nederlag gått åt mitten. Frågan är vad Republikanerna gör, hittills har de i stället gått längre till höger. Redan hörs kritiken att det skulle ha gått bättre med en mer renodlad högerkandidat.

Så det är inte säkert att partiet väljer samma väg som moderaterna och brittiska ¿Konservativa.

Det blir fyra besvärliga år för president Obama. Budgetunderskottet måste bekämpas utan att ekonomin tvärbromsar. Flera utrikespolitiska kriser hotar. Men omvärlden slipper oroa sig för vad Mitt Romney egentligen står för.

Republikanerna kontrollerar alltjämt representanthuset, så det krävs uppgörelser över partigränserna. Det måste snabbt bli en budgetuppgörelse som undviker stora automatiska åtstramningar.

Men några skäl att vara hoppfull finns. President Obama kan inte omväljas, och borde då kunna vara djärvare för att nå långsiktiga resultat. Det borde också göra det lättare att tala klarspråk om den i valrörelsen sorgligt frånvarande miljöfrågorna.

Nästa gång finns ingen sittande president, och Demokraterna har haft posten i åtta år. Det borde öka Republikanernas chanser, och för en ny tillträdande president är det bra om svåra beslut redan är fattade. Det talar för mer samarbete de kommande fyra åren.

Mer läsning

Annons