Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen bör öppna för tydligare budgetregler

Den strama budgetordningen i riksdagen bör värnas och preciseras. Det borde ligga både i regeringens och i Socialdemokraternas intresse.

Annons
Behöver samtala. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Håkan Juholt (S) bör försöka enas om reglerna för budgethanteringen.foto: scanpix

Skuggboxningen inför höstens budget fortsätter. Oppositionspartierna kritiserar planerna på ett femte steg i jobbskatteavdraget, medan regeringen varnar för att de strama och för svensk ekonomi lyckosamma budgetreglerna kan urholkas.

Minoritetsregeringar hade det besvärligt under 1970- och 1980-talet, då riksdagen kunde ändra enskilda delar av budgeten. Regeringen Bildt hade svårt att få ordning på statsbudgeten i början på 1990-talet, klämd mellan Socialdemokraterna och populister i Ny demokrati.

Därför drevs en stram budgetordning igenom. Oppositionen kunde bara ändra i budgeten om den var överens om hur förändringar skulle finansieras. En minoritetsregering har därigenom goda möjligheter att få igenom sin budget, medan den i andra frågor riskerar att förlora.

Det är utgångspunkten för dagens Alliansregering. Den har fler mandat än den rödgröna oppositionen, men förlorar om de rödgröna röstar tillsammans med Sverigedemokraterna. Regeringen har utgått ifrån att den får igenom budgeten, då oppositionspartierna varken kan eller vill enas om ett gemensamt budgetalternativ.

Nu har det dock visat sig att oppositionen teoretiskt kan hindra skattesänkningar i budgeten genom utskottsinitiativ. Alla oppositionspartier har kritiserat planerna på ett femte steg i jobbskatteavdraget och velat göra annat med de pengarna.

Det är inte konstigt att oppositionen inte håller med om regeringens ekonomiska politik på alla punkter. Men det blir besvärligt om oppositionspartierna gemensamt hindrar regeringen från att få igenom sin budget genom att stoppa ett utökat jobbskatteavdrag.

Det skulle betyda att regeringen måste samla en majoritet för att få igenom budgeten. Resultatet kan bli regeringskris eller bredare lösningar, kanske lite som i Västerås kommunalpolitik.

Det finns problem med bredare regeringar på riksplanet. Då minskar utrymmet för en vital politisk debatt och väljarna får svårare att hitta skiljelinjer i politiken. Det kan snarare stärka än försvaga Sverigedemokraterna, som i ett sådant läge framstår som ett mer renodlat alternativ för dem som är missnöjda med den förda politiken.

Oppositionen kan i dag enligt reglerna stoppa skattesänkningar, men inte fördela pengarna på något annat. Det borde inte framstå som särskilt lockande för Socialdemokraterna eller Miljöpartiet. Därför är det långt ifrån säkert att partierna i ett skarpt läge skulle stoppa jobbskatteavdraget.

Regeringen bör dock inte ta risken, utan erbjuda samtal om att förtydliga budgetreglerna. Det kunde innebära att kryphålet att stoppa skattesänkningar stoppas, men också att regeringen tydligt hindras att ”smyga” in andra frågor i budgeten för att undvika nederlag i riksdagen. Det skulle klargöra reglerna och rädda det strama budgetramverket.

En sådan ordning skulle underlätta också för eventuella framtida socialdemokratiskt ledda minoritetsregeringar att klara ekonomin. I dagsläget kunde oppositionen ändå fortsätta att i andra frågor pressa regeringen. Socialdemokraterna har till exempel redan i dag stora möjligheter att påverka EU- och utrikespolitiken.

Mer läsning

Annons