Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen har ett mer begränsat utrymme.

Visst kan regeringspartierna behöva hålla uppe reformtempot. Men det försvåras av att de inte har majoritet i riksdagen.

Annons
Viktigt hus. Riksdagen får större betydelse när regeringen inte har egen majoritet, men det blir svårare att driva en ambitiös reformpolitik.foto: scanpix

De fyra åren med en borgerlig majoritets-regering innebar ett ambitiöst reformprogram. Skatter har sänkts, sjukförsäkringen och a-kassan har förändrats, förbudet mot nya kärnkraftverk har upphävts, skolan har reformerats, polisen har fått mer resurser och straffen har skärpts.

Listan kan göras längre och i några fall som sjukförsäkring och a-kassa finns goda skäl för att reformerna behöver ses över när oväntade eller oönskade effekter uppstår. Så inte har regeringen legat på lat-sidan.

Ledande moderater som statsminister Fredrik Reinfeldt har inför de kommande fyra åren varit försiktiga med nya löften. Reinfeldt har talat om ytterligare jobbskatteavdrag, men det handlar inte om några rejält nya tag. Därför har det kommit kritik och oro över att regeringen skulle slå sig till ro med vad som redan har genomförts.

Till en del handlar kraven om sådant som de Nya Moderaterna uttryckligen har sagt nej till, som avskaffande av lagen om anställningsskydd eller att prioritera avskaffad värnskatt. Det handlar där om gamla krav med nya argument, men Moderatledningen kan ändå få bekymmer att säga nej om de inte har något annat att erbjuda.

De mindre borgerliga partierna känner sig trängda av de i opinionen allt större Moderaterna. De vill driva en tydligare politik, men har svårt att nå ut utanför de egna nischerna. Annars är risken att Folkpartiet blir skolpartiet, Centern företagspartiet och Kristdemokraterna sjukvårdspartiet. Centern vill förändra Las och Folkpartiet är pådrivande för att ta bort ”värn-skatten” och att införa en statlig och obligatorisk a-kassa.

Det stämmer att partier inte i första hand får röster för vad de har gjort, utan för vad de vill göra. De borgerliga partierna borde i framtiden bli tydligare med att det har ett egenvärde att människor bör få bestämma mer över sina egna liv. Hittills har rege-ringens retorik mest handlat om arbets-linjen och om att fler skall arbeta och att fler skall arbeta längre. Det är viktigt att det lönar sig att arbeta, men en liberalt inriktad regering borde mer överlåta åt människor att göra sina egna livsval.

Det finns dock en icke obetydlig komplikation i diskussionen om hur ambitiös regeringen bör vara de närmaste åren. Regeringen har inte majoritet i riksdagen och nya förslag måste ha stöd av åtminstone något av de rödgröna partierna eller av Sverigedemokraterna. I går såg det ut som om regeringen inte kommer att kunna fortsätta att sälja hela eller delar av statliga företag. Sverigedemokraterna anslöt sig till en motion från Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att regeringen inte på egen hand skall få besluta om ytterligare försäljningar (fast de verkar ha glömt Nordea).

Det visar att regeringen har ett mer begränsat utrymme och kan behöva laga efter läglighet. Det blir betydligt svårare driva igenom profilerade förslag.

Samtidigt finns behov av stabila men betydande reformer av det allt krångligare skattesystemet, reglerna på arbetsmarknaden eller av de olika transfereringarna. Men sådana stora förändringar fungerar bäst med breda majoriteter. Här kan det nya läget ge välkomna öppningar.

Mer läsning

Annons