Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektor har rätt om kåren

Nästa termin är det så kallade kårobligatoriet avskaffat, Som framgått på nyhetsplats innebär det, föga förvånande, sämre ekonomi för studentkåren.

Annons

Den får lämna över uppgifter som rör alla studenter till Högskolan, och skall koncentrera sig på att hjälpa de egna medlemmarna.

Regeringen har presenterat förändringen som en frihetsreform, och jämfört kåren med en facklig organisation. I det perspektivet blir det naturligt att vara mot att alla måste vara med.

Jämförelsen haltar dock. Det ligger snarare än hel del i rektor Ingegerd Palmers synpunkt om att studentkåren inte främst är en förening, utan mer som att vara medborgare i en kommun. Det är inte heller ovanligt att andra föreningar med administrativt ansvar, som vägföreningar och bostadsrättsföreningar har obligatoriskt medlemskap.

Förändringarna gör att skattebetalarna genom Högskolan får ta över uppgifter som studenterna tidigare skötte genom kåren. Kåren får inte längre ansvar för att företräda alla studenter.

Ökad skattefinansiering och sämre representativitet är normalt inga eftersträvansvärda liberala ideal, men blir här resultatet av att kårobligatoriet avskaffas. Jämförelsen med fackliga organisationer framstår också som orimlig genom att Högskolan, som då borde vara motparten, går in och skjuter till pengar för att rädda kåren. Vilket fackförbund skulle vilja leva på pengar från ”motparten”?

Mer läsning

Annons