Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Alliansen vill regera, men kan den?

Annons

Alliansen kämpar vidare

Alliansledarna vill gärna regera tillsammans.

Ingen verkade förvånad när de övriga alliansledarna dök på Liberalernas riksmöte i Västerås i helgen. De fåtaliga journalister som ännu var kvar utgick ifrån att alliansledarna skulle uppträda tillsammans.

Det hade de redan gjort på andra borgerliga partiers rikskonferenser. Så att de kom blev mest en gäspning. Hade de däremot inte kommit hade det varit en nyhet.

Partiledarna låter samordade, ser ut att trivas och publiken applåderar. Attackerna och skämten om de rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet är tydliga och stundtals kvicka.

Men hur trovärdigt är Alliansen som regeringsalternativ? Vid ett möte om regeringsfrågan i Frisinnade klubben tvivlade statsvetarna Katarina Barrling och Jonas Hinnfors på att det skulle bli en alliansregering. De trodde snarare på en S+M-regering, huvudalternativet verkade vara att Socialdemokraterna eller Moderaterna skulle bilda enpartiregering i minoritet. Förre FP/L-ledaren Bengt Westerberg var liksom tidigare för att det är bäst med majoritetsregeringar. Alternativet att hela Alliansen skulle regera med Socialdemokraterna fick litet stöd. Huvudskälet emot är att det då bara skulle finnas opposition långt ut till höger och vänster, möjligen med undantag för MP.

Alternativet att hela Alliansen skulle regera med Socialdemokraterna fick litet stöd.

Väljare som ogillade en sådan bred regering skulle ha få alternativ att rösta på. Med en regering med bara S och M, och något ytterligare parti om det behövs för att få majoritet skulle det finnas fler oppositionspartier att rösta på. Frågan är dock hur mycket en S+M-regering verkligen skulle kunna enas om. Det är en avgörande skillnad jämfört med Alliansen. Här finns fyra borgerliga partier som har tillräckligt lika politik för att vilja regera tillsammans.

Men ska vi tro alla mätningar räcker inte väljarunderlaget att kunna regera utan stöd från S eller SD. Nyckeln till en alliansregering är att vinna tillräckligt många väljare från SD. Lyckas inte det är det svårt att se att allianspartierna kan hålla ihop efter valet, oavsett hur många gånger de uppträder gemensamt innan valet. Den här ledaren skrevs innan Centerpartiet ställde sig bakom regeringens förslag om att ge många unga ensamkommande en ny chans att stanna. Beslutet var inte oväntat, och ändrar inte att alliansledarna vill regera tillsammans. Men utan att vinna väljare från SD blir det svårt att klara. 

Nyckeln till en alliansregering är att vinna tillräckligt många väljare från SD.

Mer läsning

Annons