Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Farligt om politiker besöker "verkligheten"?

Det är bra om politiker vill besöka verksamheter

Annons

Bättre med politiker på möte än på studiebesök? Bilden från fullmäktige i Hallstahammar.

Det har, som VLT rapporterat, blivit rabalder i Hallstahammar för att Isabella Piva Hultström (M) på eget bevåg besökt hemtjänstpersonal i kommunen. Det gillades inte av socialnämndens ordförande Mariette Sjölund (S), som tyckte att besöken måste ske organiserat i de grupper som har utsetts. Hon menar att det vore olyckligt om "alla som sitter i fullmäktige och nämnderna går ut på enskilda besök".

Nja, det brukar inte direkt vara problemet. En betydligt mer vanlig kritik av politiker är att de lever i en egen privilegierad värld och inte förstår verkligheten i de verksamheter de har ansvar för.

Det kan för all del lätt bli väl mycket schabloner och politikerförakt i den kritiken. Tiden är knapp särskilt för fritidspolitiker. Men mycket tid går åt att läsa handlingar, och utan egna erfarenheter kan kunskapen då bli väl teoretisk.

Därför borde det snarare uppmuntras att fler politiker tog sig tid och besökte verksamheterna och lärde känna personal. Det kan vara väl använd tid och också öka personalens och väljares förtroende för de förtroendevalda.

Visst kan det finnas problem med politikerbesök i verksamheten. Det kan ställas ut omdömeslösa löften och förespeglingar utan täckning. Om alla politiker i fullmäktige och i alla nämnder lade ned massor med tid på enskilda besök i verksamheten kunde det bli trassligt och göra att det blir mindre tid över för personalen att sköta de ordinarie sysslorna.

Det verkar dock, för att uttrycka det milt, som onödig oro i dagsläget. Vi får utgå ifrån att förtroendevalda normalt har gott omdöme, annars borde de inte ha fått vårt och partimedlemmarnas förtroende. Och det är snarare så att politiker lägger ned för lite tid på att besöka "verkligheten" än att de skulle ränna runt och störa personalen.

Mer läsning

Annons