Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: "Gratis" hotar välfärdsstaten

Annons

Skattebetalarna får stå för allt högre nota

Kommun- och landstingspolitiker brukar vara bekymrade för framtiden. Utan ökade statsbidrag hotar kraftigt höjda kommunalskatter för att klara växande krav på skola, sjukvård och omsorg. Men det är skattebetalarna som betalar även om pengarna kommer från staten.

Inte desto mindre blir mer och mer avgiftsfritt. Vänsterpartiet har gång på gång lyft fram att de har fått igenom att det ena eller andra ska bli "gratis", det vill säga enbart betalas av skattebetalarna. Den här gången handlar det, vilket rödgröna och Alliansen i regionen har haft olika åsikter om på debattsidan, statsbidrag för "gratis" bussar för ungdomar under sommaren. Dock inte tåg. Så en del lär bli besvikna på "valfläsket". Politikerna i Hallstahammar, Sala och Fagersta har dessutom på egen hand infört avgiftsfri kollektivtrafik för alla.

Det finns fördelar med det mesta, men att prioritera betyder att välja det som är mest angeläget.

Det finns fördelar med det mesta, men att prioritera betyder att välja det som är mest angeläget. Och då borde "gratis" kollektivtrafik inte komma före sjukvård eller äldreomsorg. I synnerhet som det kan leda till mer bussåkande och mindre cyklande, trots att politiker brukar tala sig varma för bättre folkhälsa och miljö genom att cykla mer.

Det handlar dock om mer än "gratis" bussar. När kostnader och behov ökar på offentligt betald service talar tvärtom mycket för att behålla och snarare höja avgifter. Det allmänna behöver fortsatt betala mycket via skatter och en del som skolan bör vara "gratis". Men i många fall kan en mindre avgift behövas för att undvika "stök", att tjänsten efterfrågas "i onödan" och ännu högre skatter.

Risken är annars att skatterna inte räcker till för att ha god kvalitet på välfärdstjänsterna, vilket i sin tur gör att de med mer pengar köper egna tjänster och därmed får bättre och snabbare service. En utveckling som aktivt förespråkas av marknadsliberala Timbro.

Det vore ett grundskott mot den allmänna välfärdstaten, och det kan synas märkligt att Vänsterpartiet och andra "gratisivrare" i praktiken kan fungera som marknadsstatens vägröjare och välfärdsstatens dödgrävare.

Det kan synas märkligt att Vänsterpartiet och andra "gratisivrare" i praktiken kan fungera som marknadsstatens vägröjare och välfärdsstatens dödgrävare.

Mer läsning

Annons