Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Nackdel med (S)trikt kvotering

Annons

Dam- och herrdivision hos S

Könsutkvoterad? Riksdagsledamoten Anna Wallén (S). Foto: Eric Blomqvist

Socialdemokraternas valberedning vill, som framgått på nyhetsplats, flytta ned Anna Wallén på riksdagslistan. Får inte Socialdemokraterna fler än dagens fyra mandat i Västmanland åker Wallén ur riksdagen, såvida hon inte kan kryssa in sig. Något som är svårare i ett stort parti som Socialdemokraterna.

Anna Wallén säger sig vara "chockad, förbannad och ledsen", och framhåller att enligt valberedningen har hon skött sitt riksdagsuppdrag på ett bra sätt. Det är omöjligt för utomstående att fullt ut bedöma olika kandidaters kompetens och erfarenhet. Visst har valberedningar ett ansvar för att balansera listor efter geografi, kön, ålder yrkesbakgrund med mera.

Så är det i alla partier. Men det blir för stelbent om grupptillhörighet helt sätts före personlig kompetens.

Så blir det med Socialdemokraternas strikta tillämpning av vad som från början kallades "varannan damernas". Varannan på listan ska vara kvinna och varannan man.

Det får dock till konsekvens att, utöver förstaplatsen, kvinnor bara kan tävla med kvinnor och män med män. Partiet får en dam- och en herrdivision.

Förstaplatsen kan bli en bricka i spelet. Genom att Pia Nilsson nu står först kommer Anna Wallén ändå femma, hade Olle Thorell behållit första platsen hade ytterligare en man kommit före Wallén. Förra gången ville partiet ha Gabriel Wikström på chansplasten femma. Då var det mannen Thorell som toppade listan, och femteplatsen var vikt för en man.

Anna Wallén kan när det gäller listplacering inte jämföras med den utåt mer okände och oerfarne Magnus Johansson. För de har olika kön.

Det kan vara rimligt att ha varvade listor som inriktning, men personers kompetens kan ibland behöva väga mer än deras kön. Moderaterna är på den punkten bättre.

Deras lista toppas av riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd och Åsa Coenraads. Båda kvinnor, men medlemmarna tycker att de är bäst och då bör de också stå överst.

Mer läsning

Annons