Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Pengar och pekpinnar till landstingen

Klåfingrigt av Vänsterpartiet om vårdcentraler

Annons

Vänsterpartiet tror att dygnetruntöppna vårdcentraler skulle avlasta akuten.

Sjukvården har seglat upp som väljarnas viktigaste fråga. Det gör att partier och rikspolitiker söker sjukvårdsfrågor att göra utspel om.

Men det är landstingen (regionerna) som ansvarar för sjukvården. Så egentligen borde partierna göra massor av utspel på olika håll i landet.

Men så blir det inte. I stället krävs rikspolitikerna på tydliga besked. De kan då antingen lova mer pengar åt landstingen eller kräva nya statliga regleringar och styrande statliga bidrag.'

Det finns bland väljarna en utbredd om åsikt att sjukvården ska vara lika i hela landet, vilket gör att krav på statlig styrning lätt vinner gehör. Men å andra sidan kan det bli klåfingrigt. Statlig detaljstyrning kan leda till oväntade och oönskade konsekvenser.

Statsminister Stefan Löfven (S) ger intryck av att gärna låta landtingen bestämma själva. Kan det ha ett samband med hans fackliga bakgrund? Parterna gör helst upp utan statlig inblandning, och olika avtal ses snarare som smidiga lösningar än som tecken på orättvisa.

Mer pengar åt kommuner och landstig lär krävas för att undvika höjningar av inkomstskatten. Krav på statlig styrning och reglering får bedömas från fall till fall.Vänsterpartiet kom i Almedalen med ett för klåfingrigt förslag.

Partiet vill ha lagstiftning om att det i alla landsting ska finnas dygnetruntöppna vårdcentraler. Tanken är att avlasta akutmottagningarna.

Det kan finnas poänger med längre öppettider på vårdcentraler. Men dygnet runt verkar tveksamt. Region, före detta landstinnget, Västmanland har jourmottagningar i anslutning till akuten. De kan sägas motsvara kvällsöppna vårdcentraler.

Men de stänger någon timme för midnatt. Det verkar rimligt att inte ha öppet hela natten, med den extra personal som då krävs.

För den som på småtimmarna inte har värre besvär än att de kan klaras på en vårdcentral kan oftast vänta med besöket till nästa dag. Därför vore det klåfingrigt, onödigt dyrt och för personalkrävande att tvinga alla landsting att ha dygnetruntöppna vårdcentraler.

Mer läsning

Annons