Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Reepalu stänger dörren

Vinstfixering kvarstår

Annons

Välfärdsutredaren Ilmar Reepalu ogillar vinster.

Regeringens välfärdsutredare Ilmar Reepalu står fast vid att det är de privata företagens vinster som ska begränsas. Borgerliga partiers förslag om hårdare kvalitetskrav avvisas som orealistiskt. Det skulle leda till för mycket administration och byråkrati för dem som arbetar i vård, skola och omsorg. Vänsterpartiet applåderar.

Därmed kvarstår utredningens fixering vid att begränsa just vinster. Även Socialdemokraterna skärpte på sin partikongress skrivningar om vinster i välfärden.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna säger däremot tydligt nej till vinstbegränsningar. Det innebär att det finns en stabil riksdagsmajoritet för att stoppa allt Reepalu har hittat på.

Vänsterpartierna kan peka på opinionsmätningar som visar att många är emot att det tas ut vinster för företag i välfärdssektorn. De borgerliga partierna kan å andra sidan peka på mätningar som visar att många gillar att kunna välja vårdcentral, hemtjänstutförare med mera.

Det finns och kommer kanske alltid att finnas en misstro mot vinst. Kyrkan förbjöd länge ränta, islam förbjuder det i princip än. Socialism och planekonomi bygger på att vinst inte behövs, utan är ett sätt för ägarna att utnyttja de anställdas arbetsinsatser för egen vinning.

Det har visat sig vara feltänkt. Vinst uppstår när resurser, inom gällande lagar och regler, utnyttjas mer effektivt och ett företag har tillräckligt många nöjda kunder.

Vinst behövs för att få tillväxt och utveckling. Den har också blivit mer accepterad än förr, men misstron tycks finnas kvar. Det gör det lockande att driva krav på vinstbegränsningar.

Det är inte heller så att offentligt driven välfärd är bättre och mer effektiv. Tvärtom kan den kosta mer utan att ge bättre resultat.

Önskan efter fler alternativ har vuxit fram ur ett missnöje över hur de stora offentliga systemen fungerat. Företagare i välfärden, ofta kvinnor, behöver precis som andra företagare kunna ta ut vinst om de har bra verksamhet och nöjda kunder.

Därför är och förblir vinstbegränsning en återvändsgränd. Den skulle bli krånglig, besvärlig att genomföra och drabba hårt arbetande företagare.

Reepalu har en poäng i att detaljerade kvalitetskrav riskerar leda till byråkrati och trassel för personalen. Men det är ingen ursäkt för att fortsätta jaga vinster i välfärden.

Det finns ingen majoritet för utredningens förslag. Frågan är om de rödgröna i stället kommer att driva frågan i valrörelsen.

Det skulle i sin tur göra det svårare att ta tal om samarbete och "utsträckta händer" på allvar.

Läs också: Debatt om vinster i välfärden kan bli hinder för idéburen sektor

Mer läsning

Annons