Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Ska USA stå vid sidan av omvärlden?

Annons

Donald Trump lät som svenska S om ekonomin

President Trump beskriver tillståndet i unionen.Foto: Pablo Martinez/AP

Ekonomin går bättre i flera länder, bland annat i USA och i Sverige. Det märks på politikernas retorik.

När president Donald Trump höll sitt tal om tillståndet i unionen fanns likheter med hur statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) brukar låta här hemma: Det har skapats nya jobb, ekonomin går som tåget. Trump sa vidare att arbetslösheten aldrig hade varit så låg I USA för svarta och latinos.

När tiderna blir bättre vill gärna de styrande ta åt sig äran. Men kritiker framhåller att det skapades många nya jobb också under de sista åren Barack Obama var president. Och i Sverige förde alliansregeringen en politik som uppmuntrade företag och gjorde det mer lönsamt att arbeta.

Det gick dock att, liksom när Trump nyligen framträdde på mötet i Davos för näringslivstoppar och toppolitik, spåra en större öppenhet för samarbete både inom och utom landet. Sedan den svenska migrationspolitiken stramades åt framstår inte heller alla Trumps förslag som extrema jämfört med den svenska debatten. Det kan handla om att de som har fått avslag förväntas lämna landet och om att familjeåterförening endast ska omfatta barn och partner. Men den opraktiska och dyra idén om att bygga en mur mot Mexico finns kvar, liksom Trumps överdrivna retorik.

Så de hårda politiska motsättningarna lär kvarstå, Demokraternas replik, framfört av en ny generation av familjen Kennedy, var skarpt kritiskt mot Trump, som framställdes som en översittare, och mot den förda politiken.

Som framgår i en nyutkommen Världspolitikens dagsfrågor från Utrikespolitiska institutet har Trumpadministrationen lagt om den internationella politiken på flera områden. USA har lämnat Parisavtalet om klimatet, och nedprioriterat WTO, som reglerar världshandeln. Förhandlingarna om handelsavtalet TTP har stoppats, och frihandelsavtalet med Mexico och Kanada ska omförhandlas. Trump har talat om minskade bidrag till FN, ska flytta ambassaden till Jerusalem och hotat att säga upp avtalet om kärnenergi med Iran. Spänningen med Nordkorea har ökat.

USA:s försök att i stället sluta handelsavtal med enskilda länder har hittills inte lyckats, och nu låter det som om Trump kan tänka sig omförhandlingar snarare än att dra sig ur. Men i talet om tillståndet i unionen återkom hotet att straffa länder som likt Sverige i FN hade röstat mot USA:s beslut att flytta ambassaden till Jerusalem.

Så omvärlden har goda skäl att fortsatt oroligt följa vad Trump hittar på. För ett lite mer statsmannalikt tal kan snabbt bli inaktuellt när president Trump skriver något på Twitter.

Läs mer:

Debatt: President Trump angriper afrikanska länder och Haiti

Ledare: Trump, Trump och ännu mer om Donald Trump

Mer läsning

Annons