Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Tysk koalition av förlorare

Annons

Fortsatt stor koalition kan ge mer makt åt EU

CDU (Angela Merkel) i CDU, systerpartiet (Horst Seehofer i mitten), CSU i Bayern och Socialdemokraterna (Martin Schulz) regerar vidare.Foto: AP/ Bernd von  Jutrczenka

Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) verkade trötta på att regera tillsammans. De var huvudmotståndare i valet i september och nye S-ledaren Martin Schulz lovade att aldrig sitta i en regering under förbundskansler Angela Merkel. Både CDU och SPD gick bakåt i valet, SPD fick bara 20,5 procent.

Nu ska det ändå bli en fortsatt stor koalition, Schulz blir sannolikt utrikesminister och Merkel blir förbundskansler. Trots det katastrofala valresultatet framstår SPD som vinnare i koalitionsförhandlingarna. Partiet får finansministerposten, och fick gehör för att betala mer till EU, försvåra tillfälliga anställningar, mer hyresreglering och satsningar på internetuppkoppling och skola. Allt för att övertyga tvehågsna SPD-medlemmar..

Det vore märkligt om SPD-medlemmarna röstade ned ett så sockrat erbjudande när alternativet kan vara nyval, i synnerhet som opinionssiffrorna snarare ligger under än över valresultatet. Så visst är politik det möjligas konst!

Så visst är politik det möjligas konst!

Det betyder att tre av de senaste fyra regeringarna har varit stora koalitioner. Risken finns att det går som i Österrike, där missnöje med långvariga koalitioner mellan socialdemokrater och borgerliga gav stort utrymme åt högerpopulistiska FPÖ. Något att tänka på i Sverige, ett superbrett regeringsunderlag av S, MP och hela Alliansen bör undvikas.

Det är bra om det tyska handelsöverskottet minskar genom inhemska satsningar. Schulz främsta fråga är ett skapa ett federalt EU, regeringen öppnar för att betala mer och stärka eurosamarbetet.

Om mer sker i eurozonen kan trycket öka på Sverige att gå med.

Om mer sker i eurozonen kan trycket öka på Sverige att gå med. Å andra sidan kan små rika euroländer som Finland eller Nederländerna få öppna plånboken om mer pengar ska skickas till problemländer. Och vad tycker tyska väljare egentligen om att skicka mer pengar till andra EU-länder? Så det finns risker med förlorarnas koalition i Berlin.

Läs mer:

Merkel går mot seger i tyska valet

Krönika: Ola Nordebo: Dramatiska veckor väntar Merkel

Mer läsning

Annons