Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: USA bestämmer över Europa

Annons

Don Donald ger företag "erbjudande" de inte kan säga nej till...

President Donald Trump meddelar att USA lämnar kärnenergiavtalet med Iran.Foto: AP/TT

Det var inte förvånande att USA drog sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Donald Trump använde redan som presidentkandidat avtalet som ett exempel på ett värdelöst avtal företrädaren Barack Obama hade förhandlat fram.

Men inte desto mindre beklagligt. USA har lämnat klimatavtalet i Paris, frihandelsavtalet TTP, givit upp tanken på ett transatlantiskt TTIP-avtal samt vill omförhandla frihandelsavtalet Nafta. Trump tycks se sig som mästerförhandlaren, att bara avtal han själv har förhandlat fram duger.

Nu kommer mer positiva signaler från Nordkorea. Men vågar landet lita på att USA står fast vid ett eventuellt avtal? Trump ser sin oberäknelighet som en tillgång, men den kan slå tillbaka som opålitlighet.

Trump ser sin oberäknelighet som en tillgång, men den kan slå tillbaka som opålitlighet.

För agerandet om Iran väcker frågor om USA:s pålitlighet. Världens mäktigaste land tycks inte vara att lita på, utan kan lämna avtal även nära allierade tydligt står bakom.

De stora EU-länderna, dit Storbritannien ännu räknas, står fast vid avtalet. Men kan de fortsätta som förut även om de vill?

USA har genom dollarn stor makt över världens bankväsende och Trump har skrivit under en tydlig order: Alla utländska företag kommer att drabbas av sanktioner om de inte senast om 180 dagar har dragit sig ur kontrakt i Iran. USA:s ambassadör i Tyskland har twittrat om att tyska företag som gör affärer med Iran omgående borde dra sig tillbaka. Frankrikes utrikesminister har kallat detta för oacceptabelt och EU diskuterar sätt att skydda europeiska företag. Men vad kan de göra?

Så en hel del tyder på att USA tar i med hårdhandskarna och kommer att tvinga europeiska företag att delta i sanktionerna mot Iran trots att de egna regeringarna försvarar handel med Iran och det gällande avtalet. Men i valet mellan att straffas av USA och fortsätta att handla med Iran lär utbytet med USA väga tyngst.

Men i valet mellan att straffas av USA och fortsätta att handla med Iran lär utbytet med USA väga tyngst.

Handelsminister Ann Linde och Carl Bildt var mellan raderna mycket pessimistiska om möjligheten för svenska företag att, trots att den svenska regeringen försvarar avtalet med Iran, att fortsätta att ha kontakter med Iran.

USA bestämmer, och vi andra har i praktiken inget val. Dessutom är demokratierna i Europa, vare sig de är med i Nato eller inte, beroende av att USA står fast vid att ingripa militärt vid en konflikt med Ryssland.

Vi får hoppas att USA inte agerar hårt och ensidigt. Men hittills är tecknen olycksbådande. USA ser ut att bestämma och tvinga regeringar och företag att göra något de inte vill.

USA ser ut att bestämma och tvinga regeringar och företag att göra något de inte vill.

Det skulle påminna väl mycket om maffiafilmer: Don Donald ger ett "erbjudande" du inte kan säga nej till...

Mer läsning

Annons