Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Richard Appelbom: Valrysare väntar i Norge

Svensk och norsk politik är lika men ändå olika

Annons

Kan Höyres Erna Solberg fortsätta som statsminister i Norge efter valet?

I Norge liksom i Sverige ger frågan om hur högerpopulistiska partier ska behandlas flera andra partier bekymmer. Det finns likheter, men också tydliga skillnader mellan länderna.

Konservativa Höyre kan markera distans, till exempel i synen på Sverige, från högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Men de två partierna har bildat en minoritetsregering och vill bli omvalda. Systerpartiet Moderaterna vill liksom KD samtala, men absolut inte regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

Liberala Venstre och kristdemokratiska Kristelig folkeparti vill inte vara med i samma regering som Fremskrittspartiet, men är beredda att fortsatt från fall till fall förhandla med och stödja regeringen med Höyre och Fremskrittspartiet.

Centern och Liberalerna vill inte bli beroende av SD. Partierna säger nej till en alliansregerings som behöver SD:s aktiva stöd. Norska Sentern, som är mindre liberalt än sin svenska motsvarighet, har gått över till den rödgröna sidan.

Fremskrittspartiet har inte som SD rötter i högerextremism och rasism, vilket kan förklara att partiet är mer accepterat. Men båda partierna lyfter fram krav på minskad invandring. Fremskrittspartiet använder Sverige som ett varnande exempel i valrörelsen.  

Nu finns det fler viktiga frågor för väljarna än invandring och integration. Borgerliga partier har sänkt och vill sänka skatterna, vänstersidan höja dem.

Frågan om oljeborrning vid Lofoten i Nordnorge har givit motståndare som Miljöpartiet De gröna (MdG) och Senterpartiet möjlighet att locka nya väljare. Höyre har fått gå med på att använda mer av landets stora oljefond för att hålla ihop regeringsunderlaget.

Opinionsmätningarna spretar, men pekar på att det kan bli en valrysare. Arbeiderpartiet (S) har länge legat över 30 procent, men tappat kraftigt. Partiet har svårt att mobilsera, och ser ut att förlora väljare till mer profilerade mindre partier. En varningssignal också för svenska S?

MdG tycks vara på väg mot ett genombrott. Tidigare har det inte funnit utrymme mellan Socialistisk venstre och grönliberala Venstre. MdG är dock mer som svenska MP var förr, en hel del långtgående krav där realismen kan ifrågasättas.

Venstre, Kristelig folkeparti, MdG och den riktiga vänsteryttern Röd valallians, ligger alla runt spärrgränsen på fyra procent. Nu får partier behålla sina fasa mandat även om de inte klarar spärren, något som borde införas också i Sverige.

Det gör spärrgränsen mindre drakonisk, men för de här partierna handlar det ändå om skillnaden mellan 1-3 mandat och 7-8 mandat. Det kan avgöra vilket regeringsunderlag som får majoritet.​

Mer läsning

Annons