Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgrön röra i Frankrike

Det är lättare för vänstern att vinna val än att regera.

Annons
Bekymmersamt . Den franske premiärministern  Manuel Valls har problem med att hålla ihop regeringen och få stöd för ett åtstramningspaket.

Frankrikes rödgröna regering har fallit samman genom att Miljöpartiets ministrar har avgått. President François Hollande är historiskt impopulär och 15 procent av Socialistpartiets ledamöter revolterade mot regeringens åtstramningspaket.

Det visar åter att det är lättare att vinna val på väljarmissnöje än att regera. Rödgröna regeringar har haft svårt att hålla ihop eller att, om de klarar att gå till val gemensamt, bli omvalda. Det är något att tänka på i fler länder än Frankrike. Den politiska oron i Frankrike kan även försvåra sammanhållningen i eurozonen.

Förra veckan var det omröstning i franska nationalförsamlingen (parlamentet) om regeringens sparpaket på 50 miljarder euro (runt 450 miljarder kronor). Det var en dramatisk händelse, som fick förvånande liten uppmärksamhet utanför landets gränser.

Åtgärder mot budgetunderskottet krävs för att Frankrike ska uppfylla sina förpliktelser som euromedlem. Annars väntar dryga böter från Bryssel.

En gemensam valuta kräver att näringslivet kan hävda sig inom valutaområdet. Frankrike anses ha för höga kostnader.

I en valutaunion går det inte att devalvera, så Frankrike måste sänka företagens kostnader. Det kan göras genom lägre skatter och lägre löner.

Åtstramningar, låga eller inga löneökningar och förenklingar för företagen var inte direkt vad presidenten socialisten François Hollande gick till val på.

President Hollande är redan djupt impopulär och Socialistpartiet gick nyligen tillbaka i kommunalvalen. Han utsåg då Manuel Valls till ny premiärminister, och denne preciserade åtstramningspaketet.

Det franska valsystemet gav Socialistpartiet, trots att det bara fick 30 procent av rösterna, en knapp egen majoritet i parlamentet. Med De gröna i regeringen var det en klar majoritet.

Men De gröna lämnade regeringen och 41 (15 procent) av Socialisternas ledamöter lade ned sina röster om åtstramningspaketet. Regeringens förslag gick igenom för att några gröna eller borgerliga mittenledamöter röstade för eller lade ned sina röster.

Den franska presidenten har en stark ställning, men bara så länge de egna anhängarna har majoritet i parlamentet. Nu verkar den majoriteten skakig.

Socialisterna riskerar dessutom att göra ett dåligt EU-val. Där skulle enligt dagens opinionssiffror högerextrema Nationella fronten få fler röster än Socialistpartiet!

Blir det skakigt i Frankrike kan det åter bli skakigt i eurozonen. Rödgröna regeringar, både i Frankrike och Danmark, har visat sig skakiga.

Hur skulle det bli i Sverige?

Mer läsning

Annons