Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland ligger där det ligger och kastar därför alltid i någon mening en skugga över Sverige.

Det är angeläget att ha konstruktiva och korrekta relationer med Ryssland. Det bör dock kombineras med ett respektingivande försvar och stöd till ryska demokratikämpar.

Annons
Möte i Moskva. Statsminister Fredrik Reinfeldt och den ryske presidenten Dmitrij Medvedev skakar hand i Kreml.FOTO: SCANPIX

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt besökte i går Moskva för samtal med det ryska tandemparet president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin. Det var ett tydligt och välkommet tecken på att de ett tag ganska kyliga relationerna mellan Sverige och Ryssland har förbättrats.

Grunden till problemen låg i Rysslands negativa utveckling när Putin var president. Demokratin blev mest ett skal där Putins maktparti vann valen genom att manipulera medierna och trakassera de verkliga oppositionspartierna. Kriget mot Georgien stärkte bilden av en aggressiv och brutal rysk ledning.

Det gick dock för långt när Carl Bildt jämförde Rysslands agerande i Georgien med Nazityskland. Det ledde till häftiga reaktioner i Ryssland, där minnet av de stora förlusterna i kriget mot Tyskland alltjämt hålls levande.

Utrikesminister Bildt var inte välkommen i Moskva. Först fanns en tveksamhet till ryskt deltagande när det svenska ordförandeskapet var värd för toppmötet mellan EU och Ryssland.

Toppmötet blev dock lyckat och därefter verkar båda sidor angelägna om bättre relationer. Att Sverige sade ja till gasledningen i Östersjön anses också ha haft sin betydelse för den förbättrade atmosfären. Här gjorde den svenska regeringen, liksom Danmark och Finland, bedömningen att det inte fanns några legala möjligheter att säga nej.

Det hade varit en ren politisk handling riktad mot Ryssland att stoppa gasledningen. Här hade det varit äventyrligt om den svenska regeringen hade satt den strikta juridiken åt sidan och följt den rödgröna oppositionens krav att ändå säga mej till gasledningen.

President Medvedev har på senare tid hållit flera tal om att rättsstaten och demokratin i Ryssland behöver förbättras. Det återstår att se om Medvedev menar allvar och har kraft att sätta makt bakom orden. Utspelen är ändå något positivt, som skulle kunna bidra till ett mer förtroendefullt samarbete.

Sverige och Ryssland ligger nära varandra och handeln mellan länderna är viktig. Därför är det alltid angeläget att ha korrekta förbindelser. Den svenska historien visar att det inte lönar sig att driva en antirysk utrikespolitik.

Sverige bör undvika att provocera och i onödan utmana, men samtidigt agera på ett sätt som inger respekt. Det svenska försvaret behöver stärkas och Gotland få mer militär trupp. Sverige bör på olika sätt upprätthålla kontakter med och stödja demokratikämpar i Ryssland. Därför var det en viktig markering att Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt efter mötena med den ryska ledningen träffade människorättsaktivister på den svenska ambassaden.

Ryssland ligger där det ligger och kastar därför alltid i någon mening en skugga över Sverige. Genom medlemskapet i EU och våra baltiska grannländers självständighet har dock Sveriges läge förbättrats.

Så länge Ryssland inte är en fungerande rättsstat och demokrati kan dock förbindelserna aldrig bli hjärtliga och förtroendefulla på samma sätt som med våra demokratiska grannländer. Det är alltid angeläget att eftersträva bra handelsförbindelser och undvika konflikter, men för riktigt få riktigt avspända relationer behöver president Medvedev gå från ord till handling när det gäller att förbättra demokratin och bekämpa korruptionen i Ryssland.

Mer läsning

Annons