Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysslands långa skugga

De svenska partierna är överens om Ukraina, men oense om hotet från Ryssland.

Annons
Regimen har blod på sina händer. Riksdagens utrikesdebatt hölls i skuggan av den blodiga utvecklingen i Ukraina. Foto:  Sergei Chuzavkov/AP/TT

De rödgröna partierna drar åt olika håll om EU, försvar och frihandel. Hur blir det om de bildar regering?

Gårdagens utrikespolitiska debatt visade en total enighet mellan partierna om vad som händer i Ukraina. President Janukovitj bär ansvaret för den blodiga utvecklingen, Sverige och EU behöver sätta ned foten och straffa regimens ledande personer med sanktioner. Där fanns även enighet om att Ryssland och president Putin har drivit fram krisen genom påtryckningar på Ukrainas regering.

Men på andra punkter var oenigheten större. Utrikesminister Carl Bildt målade som vanligt med breda penslar och lyfte fram betydelsen av ett starkt EU. Bildt har med rätta tillhört dem som har velat hålla EU-dörren öppen för Turkiet. Men den senaste tidens allt maktfullkomliga agerande av premiärminister Erdogan borde ha fått tydligare kritik i utrikesdeklarationen.

Bildt raljerade med den rödgröna oppositionen och pekade på oenighet i flera avgörande frågor. Socialdemokraterna lät kritiska, men ligger ganska nära regeringen i de stora frågorna om EU, försvar eller handelspolitik.

Miljöpartiet talade mest om klimatfaran och berömde sina insatser för förändringen (i praktiken nedrustningen) av försvaret. De gröna såg inga militära risker från Ryssland och kritiserade Folkpartiets krav om att åter befästa Gotland.

Vänsterpartiet tar varje tillfälle att tala för en rödgrön trepartiregering. Så också denna gång. Men det handlade inte bara om att bilda en sådan regering. Den måste enligt Vänsterpartiet också tydligt lägga om politiken.

Miljöpartiet ligger numera lågt om EU och är i praktiken gång på gång för mer makt till EU. Vänsterpartiets EU-motstånd kvarstår.

Oppositionen kontrade med att regeringen minsann också är oenig om Natomedlemskap eller i Israel-Palestinafrågan. Det stämmer, men de fyra partierna har regerat tillsammans i över sju år.

I alla koalitioner finns olika åsikter, men Alliansen har kompromissat och visat var den står i utrikesfrågor-

Motsättningarna är också betydligt mindre än mellan de rödgröna partierna. Åsiktsskillnaderna bidrog tidigare till att Socialdemokraterna regerade ensamma hellre än att släppa in Miljöpartiet och Vänsterpartiet i regeringen.

Krisen i Ukraina visar att Ryssland spelar en alltmer aggressiv roll i närområdet. Det behöver Sverige förhålla sig till, också när det gäller försvaret.

EU och säkerhetspolitik är grundläggande frågor. Väljarna behöver före valet få veta vad en rödgrön regering skulle innebära.

Mer läsning

Annons