Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)mart om heltid men struligt om regerande

Stefan Löfven lanserade en klurig lösning om rätt till heltid, men regeringsfrågan förblir oklar.

Annons
Förhandlaren. Stefan Löfven (S) vill ha avtal om heltid, breda uppgörelser energi och försvar, samt en stabil regeringsmajoritet i riksdagen.Foto: Jonas Ekströmer, TT

Partiledaren Stefan Löfven (S) vill genom avtal hellre än lag ge rätt till heltid i offentligt finansierad verksamhet. Det utspelet kom han med i Ekots lördagsintervju

Ett avtal vore bättre i linje med den svenska modellen, även om små privata företag kan få svårt att erbjuda alla anställda heltid. Smart utspel av den tidigare facklige förhandlaren Löfven

Däremot hade Löfven desto svårare att reda ut vad som händer om alliansen förlorar valet. Allt ska vara brett. Om energi och försvar ska det vara breda uppgörelser, och regeringen ska ha ett stabilt och brett underlag i riksdagen.

Men vad händer om de andra partierna inte spelar med. Vill Vänsterpartiet, som nu dessutom pressas av Feministiskt initiativ (Fi) från vänster, vara med på att samarbeta med borgerliga partier?

Om det blir rödgrön majoritet, vilka eftergifter krävs då för att få Vänsterpartiet (och möjligen Fi) med på båten? Accepterar Miljöpartiet att Social-demokraterna gör upp med allianspartierna om mer pengar till försvaret eller en energiuppgörelse med en öppning för ny kärnkraft?

Bra frågor utan bra svar.

I princip brukar politiker vara för lokalt självstyre, mot detaljstyre från EU och för den svenska modellen med smidiga avtal framför stelbent lagstiftning. Men i praktiken blir det lätt så att det man själv tycker är viktigt ska beslutas centralt eller med lagar hellre partsförhandlingar.

Därför kan arbetsgivare och borgerliga partier tala om att genom lagstiftning begränsa fackligt inflytande. Social- demokraterna och LO kan hota med lagstiftning de inte får som de vill i förhandlingar.

Så har det varit om arbetstiden. Framstötar om att lagstifta om rätt till heltid har bekämpats av näringslivet, som främst har hänvisat till problem för mindre företag med få anställda. Men alla är överens om att ofrivilliga deltider, som främst drabbar kvinnor, bör undvikas.

Nu tycks Social- demokraterna hålla fast vid avtalslösningar. Stefan Löfven hade inte helt släppt tanken på lag, men föredrog ett avtal efter förhandlingar.

Då Sveriges kommuner och landsting (SKL) sluter avtalen med de offentligt anställda skulle frågan lösas genom ett centralt avtal om rätt till heltid. De privata företag som finns inom till exempel sjukvård eller omsorg skulle genom upphandlingsregler tvingas erbjuda heltid.

Ett avtal skulle ta bort den berättigade kritiken mot att politikerstyrda områden har haft så svårt att införa rätt till heltid.

De borgerliga partierna hade också svårt att hantera utspelet. Moderaterna var i sina kommentarer på något sätt både för och emot. Centern oroade sig för de småföretagen.

Det finns problem, men avtal verkar ändå vara en framkomlig väg.

Mer läsning

Annons