Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S)olospel i tandem med LO före valet

LO stöder Socialdemokraterna, men många medlemmar röstar på andra partier.

Annons
Annorlunda 2010. Bilden visar ett gemensamt rödgrönt utspel i Västerås förra valrörelsen. I år går partierna fram var och en för sig.

De rödgröna partierna går fram på egen hand och Socialdemokraterna får pengar och kampanjstöd från LO. Trots att Vänsterpartiet i flera frågor ligger närmare LO:s krav och trots att bara hälften av LO-medlemmarna röstade på Socialdemokraterna förra valet.

På nyhetsplats ser vi att Socialdemokraterna har samma valuppläggning i Västerås som i rikspolitiken. Trots att de har styrt tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet går Socialdemokraterna fram på egen hand i kommunalvalet. Det ser inte ut att bli några gemensamma utspel och program, medan den borgerliga Alliansen siktar på att agera tillsammans

På riksplanet presenterade LO i går sin egen valplattform. Den innehöll krav på höjd a-kassa, höjt tak i sjukförsäkringen, ökade statsbidrag till kommuner och landsting, vinstdriften i välfärden stoppas, liksom den fria etableringsrätten för friskolor.

LO öppnar också plånboken. Enligt Svenska Dagbladet har LO och förbunden de senaste åren givit Socialdemokraterna 70 miljoner kronor. Därutöver tillkommer valårets alla kampanjarbetare, som LO betalar lönen för.

Socialdemokraterna och LO har en lång historia av samarbete och LO är representerat i partiets ledning. Men det är i dag Vänsterpartiet som ligger närmast LO:s samlade krav av de politiska partierna.

LO:s medlemmar sprider också sina röster. Det är ett uttalat mål att 60 procent ska rösta på Socialdemokraterna i höstens riksdagsval, men det visar att långt ifrån alla lär gilla att de genom facket bidrar till Socialdemokraternas valkampanj.

Det var länge sedan ledningen för partiet och LO stod varandra så nära. Partiordförande Stefan Löfven har varit ordförande för IF Metall. LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson har arbetat på Metall och varit SSU-ordförande. Partisekreterare Carin Jämtin var förbundssekreterare när Thorwaldsson var SSU-ordförande.

I den meningen är samarbetet närmare än kanske någonsin. Men det har trots allt tunnats ut. Förr var LO- medlemmarna kollektivanslutna till det socialdemokratiska partiet.

Därför ger Socialdemokraternas kampanj känslan av ”tillbaka till förr”. Samarbetet med LO betonas, trots att facklig anslutning och stödet för Socialdemokraterna har minskat.

Partiet går till val på egen hand, men med starkt stöd av LO. Det talas om brett samarbete efter valet.

Det gick bra när Socialdemokraterna var dominerande och fick majoritet genom att samarbeta med ett annat parti.

I dag Socialdemokraterna mer ett parti bland andra, väljarstödet kräver i allmänhet samarbete med flera för att få majoritet. Därför ökar osäkerheten om vad som händer efter valet med dagens nygamla upplägg.

Mer läsning

Annons